Франция предупреди Мали срещу сделка с руските наемници "Вагнер"

ЕС и Свят 15.09.2021 09:14 Снимка: ДНЕС+

Франция предупреди Мали срещу сделка с руските наемници "Вагнер"

Френският министър на отбраната Флоранс Парли предупреди Мали срещу сделка с руската частна военна компания "Вагнер" на фона на твърдения, че хунтата в западноафриканската държава е близо до наемане на 1000 вагнеровци, информира "Франс прес".

Два френски източника са казали пред АФП, че правителството на Мали е близо до споразумение със спорната руска фирма, което ще подчертае нарастващото влияние на Москва в региона.

"Ако малийските власти сключат договор с "Вагнер", това би било изключително тревожно и противоречиво, несъвместимо с всичко, което правим от години и възнамеряваме да правим да подкрепим страните от региона на Сахел", изтъкна Парли пред парламентарна комисия.

По-рано днес говорител на министерството на отбраната на Мали не отрече дискусиите, за които първа съобщи агенция "Ройтерс" вчера.

"Мали възнамерява да разнообрази отношенията си в средносрочен план, за да гарантира сигурността на страната", подчертал говорителят пред АФП, като е допълнил: "Не сме подписали нищо с "Вагнер", но разговаряме с всеки."

През 2013 г. Франция изпрати войски в Мали, след като ислямистки екстремисти завладяха северната част на страната.

Оттогава Париж разположи хиляди войници в по-широкия регион на Сахел, където те извършват операции заедно с местните сили срещу ислямистки бунтовници, свързани с "Ал Кайда" и ДАЕШ ("Ислямска държава").

Отношенията между Франция и Мали се влошиха след преврат през август 2020 г., който свали президента Ибрахим Бубакар Кейта.

Френският президент Еманюел Макрон е ядосан от отстъплението по отношение на ангажиментите за споделяне на властта и демократичното управление, както и от решенията за освобождаване на хвърлени в затвора джихадисти в замяна на заложници.

Франция преустанови военното сътрудничество с Мали миналия юни, а Макрон обяви планове за закриване на бази в северната част на Мали и намаляване на присъствието на френски войски в региона.

Пристигането на руски наемници в Мали ще бъде "червена линия" за Макрон, подчертал един от френските източници, като добавил, че Париж може да изпрати своите войски, разположени в страната, в съседен Нигер.

През последните години руски паравоенни формирования, "инструктори по сигурността", компании и съветници станаха все по-влиятелни в разкъсаната от война Централноафриканска република (ЦАР), чиито отношения с Париж също се влошиха.

Чрез тесни връзки в областта на дипломацията и сигурността, руски компании спечелиха концесии в минния сектор на ЦАР.

Един от френските източници е уточнил, че споразумението, което се обсъжда между "Вагнер" и Мали, ще включва достъп на Русия до права за разработване на мини.

Допълва се също, че сили от "Вагнер" присъстват в различни страни в Африка, включително в Либия в подкрепа на ген. Халифа Хафтар, в Судан и Мозамбик.

"Вагнер" са били видени за пръв път в Мали от АФП в края на 2019 г., когато малък екип беше идентифициран в столицата Бамако точно след като бившият президент Кейта подписа договор за военно сътрудничество с Русия.

Дипломат в руското посолство в Мали е уверил пред АФП, че "не знаем за какъвто и да е подписан договор между Мали и Вагнер" и че посолството "не е било посредник".

"Подобно на Франция и други страни, ние сме притеснени за сигурността в региона", отбелязъл дипломатът.

В ЦАР Франция и неправителствени организации заклеймиха ролята на "Вагнер", която се предполага, че се ръководи от Евгений Пригожин, бизнесмен, приближен до руския президент Владимир Путин.

Пригожин, който беше санкциониран както от ЕС, така и от САЩ, отрече връзки с "Вагнер" и каквато и да е роля в конфликтите в Африка./news.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648