Франция не планира дипломатически бойкот на Олимпиадата засега

ЕС и Свят 09.12.2021 17:22 Снимка: ДНЕС+

Франция не планира дипломатически бойкот на Олимпиадата засега

Франция няма да последва примера на други западни правителства и да обяви дипломатически бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин, въпреки че нарушенията на човешките права в Китай трябва да бъдат осъдени. Това заяви в четвъртък френският министър на образованието Жан-Мишел Бланке, предаде Ройтерс

"Що се отнася до дипломатическия бойкот... Франция няма да го направи. Спортът е свят сам по себе си, който трябва да бъде защитен от политическа намеса", каза той пред телевизия BFM.

Външният министър Жан-Ив льо Дриан беше по-предпазлив и заяви, че Париж трябва да заеме обща позиция с другите членове на Европейския съюз. На съвместна пресконференция с германския си колега Анелена Бербок в Париж той коментира, че е необходима обща европейска позиция по въпроса за дипломатическия бойкот на игрите в Пекин.

Бербок също така призова ЕС да заеме обединена позиция. Тя спомена случаят с китайска тенисистка, чието местонахождение стана повод за международна загриженост след твърденията ѝ, че е била сексуално насилвана от бивш вицепремиер на Китай.

"Когато една жена повдига такъв упрек, той трябва да бъде чут в международен контекст. Трябва да продължим делото и да стигнем до общ отговор", заяви Бербок по време на първото си пътуване в чужбина като външен министър.

Париж ще бъде домакин на летните олимпийски игри през 2024 г.

САЩ, Канада, Австралия и Великобритания заявиха тази седмица, че техни правителствени служители няма да присъстват на Зимната олимпиада в Пекин като форма на протест срещу нарушенията на човешките права от страна на Китай./news.bg

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648