Фон дер Лайен: В пандемия на неваксинираните основен приоритет е ваксинацията

ЕС и Свят 23.11.2021 18:46 Снимка: ДНЕС+

Фон дер Лайен: В пандемия на неваксинираните основен приоритет е ваксинацията

Пандемията все още не е приключила. Много държави-членки са изправени пред нова вълна поради варианта Делта. Въпреки това сега повече от всякога сме в по-добра позиция да преодолеем вълната, защото нашите ваксини ни защитават, коментира Урсула фон дер Лайен на пленарната зала на Европейския парламент относно заключенията от октомврийския Европейски съвет и ситуацията в Беларус и на нейната граница с ЕС. 

Ваксинираните хора е много по-малко вероятно да се разболеят тежко от COVID-19, да трябва да отидат в болница или да умрат от него. И също така е ясно, че в повечето страни леглата за интензивно лечение сега са заети основно от пациенти, които са неваксинирани или са ваксинирани само частично.

Връзката е очевидна: в страни като Португалия и Испания например, където 80% до 90% от пълнолетните са ваксинирани, рискът от смърт от COVID-19 през първите две седмици на ноември е 30 пъти по-нисък, отколкото в страните с най-ниските нива на ваксинация.

Ако погледнем коефициента на хоспитализация и смъртност, имаме работа преди всичко с пандемия от неваксинираните. Ето защо нашият основен приоритет е и остава да продължим с ваксинацията. Все още имаме големи различия в ЕС. В някои държави-членки само 29% са напълно ваксинирани, а в други повече от 92%. Трябва да разберем по-добре защо някои хора не са ваксинирани.

Ние трябва да запазим решимостта си да образоваме и информираме. Трябва да посетим всеки град, всеки град и всяко село, за да убедим хората да се ваксинират - за да защитим себе си и другите. Освен това имаме нужда от бустери за тези, които вече са ваксинирани. 

Все още са необходими други мерки за ограничаване на разпространението на вируса. Спазването на дистанция, носенето на маска, правилата за хигиена - това остава важно както винаги.

Разбирам, че на много от нас им е омръзнало от COVID-19. Но не бива да забравяме едно нещо: миналата седмица средно 1600 души умираха от COVID-19 всеки ден в ЕС. 1600 души, ден след ден. Ето защо мерките за ваксинация са акт на солидарност. И спасяват животи.

Друга тема на Европейския съвет е развиващата се ситуация на границата ни с Беларус. Особено жестока форма на хибридна заплаха се появи със спонсорираното от държавата инструментализиране на хората за политически цели. Това не е двустранен въпрос на Полша, Латвия и Литва с Беларус, а ЕС като цяло. Това е инициирано и организирано от режима на Лукашенко и неговите поддръжници, примамвайки хората към границата, със сътрудничеството на контрабандисти на мигранти и престъпни мрежи.

Това е опит на авторитарен режим да се опита да дестабилизира своите демократични съседи. Режим, който проведе фалшиви избори и насилствено репресира собствения си народ. Режим, който ние не признаваме. И това цинично изнудване има точно обратния ефект: цяла Европа е обединена в солидарност с Литва, Полша и Латвия по този въпрос.

Европа действа по четири насоки: хуманитарна подкрепа; дипломатически контакт със страните на произход; санкции срещу хора и организации в Беларус и санкции срещу транспортни оператори, улесняващи трафика на хора и контрабандата; защита на границата.

Относно дипломатическите ни контакти: Обсъдих с нашите американски приятели да съгласуваме усилията си. Съгласихме се, че за да се противопоставим на това поведение, е важно да координираме нашите санкции и да работим със страните на произход и авиокомпаниите, които транспортират мигранти до Минск. И това е, което направихме и това, което правим.

Ние сме в процес на координиране на нашите санкции със Съединените щати, Канада и Обединеното кралство.

Възложих на вицепрезидента Схинас незабавно да се ангажира с ключови държави. Бил е в Ирак, Обединените арабски емирства, Ливан, Турция и Узбекистан. Върховният представител/вицепрезидентът Борел свика Съвета по външни работи, за да разшири режима на санкции. И комисар Йохансон беше в Египет. 

Няколко авиокомпании и власти за гражданска авиация спряха неоправданите пътувания до Беларус. Освен това Ирак започна да репатрира граждани от Беларус. Приветстваме това много добро сътрудничество с Ирак. Но повече мигранти са в капан и ние ще работим с агенциите на ООН, за да улесним завръщането им у дома.

Стратегията, прилагана от Беларус, се основава много ясно на съучастието на туроператорите и техните посредници. Има специализирани туристически агенции, предлагащи ол инклузив сделки: визи, полети, хотели и, донякъде цинично, таксита и автобуси до границата. Нека бъдем ясни: тези мигранти са подло подведени от фалшиви обещания. Трябва да се борим с това. Ето защо предлагаме да се изготви списък за наблюдение за всички транспортни средства, основани на международното право за трафика и контрабандата на мигранти. Днес Комисията представя законодателно предложение за това. 

За управлението на нашите граници, нашата позиция винаги е била да подкрепяме нашите държави-членки, които са на първа линия, независимо дали са на изток или на юг. Защото трябва да действаме заедно, за да защитим европейските си граници. В момента полагаме значителни усилия.

В новия европейски бюджет са предвидени 6,4 милиарда евро за управление на границите. Например ние финансираме технология за електронно наблюдение, патрулни превозни средства, оборудване за гранична охрана и изграждане на гранично-пропускателни пунктове, но също така и сателитни изображения и критична инфраструктура.

Предлагаме да утроим средствата, предвидени в момента за Литва, Латвия и Полша. Този пакет от мерки за сигурност е предназначен да се справи с настоящата извънредна ситуация и да подчертае нашата солидарност с държавите-членки на първа линия. 

Държавите-членки, изправени пред такава хибридна атака, трябва да могат да реагират ефективно на извънредната ситуация, пред която са изправени. В същото време те трябва да спазват напълно основните права и международните задължения. И двете точки са от решаващо значение и трябва да намерим начин да ги съвместим.

Целта е да се подпомогнат държавите-членки да установят правилните процеси, да управляват незаконните пристигания по бърз и подреден начин, в съответствие с основните права.

Това, което се случи на границата с Беларус, принадлежи към по-широк контекст. Последните действия на режима на Лукашенко и неговите поддръжници са решителен опит за създаване на продължаваща и продължителна криза. Нека повторя: ЕС не признава този режим, който насилствено потиска собствения си народ. Техните действия са част от съгласувани усилия за дестабилизиране на Европейския съюз и съседните ни страни. Това включва по-специално Украйна и Молдова.

Тези действия представляват реална и настояща опасност за сигурността на нашия съюз. Тези действия надхвърлят Беларус. Те изпробват нашата решимост и единство. Но Европейският съюз има волята, единството и решимостта да се изправи срещу тази и бъдещите кризи. /news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448