Филипините убедени, че имат право да патрулират Южнокитайско море със САЩ

ЕС и Свят 24.11.2023 19:10 Снимка: ДНЕС+

Филипините убедени, че имат право да патрулират Южнокитайско море със САЩ

Съвместните патрули на Филипините със Съединените щати в Южнокитайско море са в рамките на правата на Манила и тя ще продължи да подкрепя свободния и отворен Индо-Тихи океан. Това заяви днес съветникът по националната сигурност на страната Едуардо Аньо, съобщава "Ройтерс".

Държавата от Югоизточна Азия отхвърля твърдението на Китай от четвъртък, че Филипините са привлекли "чужди сили" да патрулират в Южнокитайско море .

"Филипините не създават проблеми", каза министърът на отбраната Гилберто Теодоро пред репортери. Нашите интереси са да защитим правата си. Той добави, че ще има повторения на съвместните патрули.

През февруари Президентът на Филипините Фердинанд Маркос-младши одобри разширяване на военното присъствие на САЩ във Филипините, за да се добавят четири нови бази към съществуващите пет обекта съгласно Споразумението за засилено сътрудничество в отбраната от 2014 г. между дългогодишните съюзници по договора.

Двете страни проведоха съвместни патрули от вторник до четвъртък във води близо до Тайван и Южнокитайско море в рамките на изключителната икономическа зона на Манила.

Китай смята, че има права върху по-голямата част от Южнокитайско море, като водите за която претендира се застъпва с изключителните икономически зони на другите страни, които имат амбиции там: Бруней, Индонезия, Малайзия, Филипините и Виетнам.

Арбитражно решение от 2016 г. обезсили иска на Китай, но страната не призна решението на съда.

CHF CHF 1 2.04928
GBP GBP 1 2.28431
RON RON 10 3.93781
TRY TRY 100 5.78422
USD USD 1 1.80161