Фермерите в Андите се молят за дъжд заради сушата, обявиха военно положение

ЕС и Свят 28.11.2022 10:10 Снимка: ДНЕС+

Фермерите в Андите се молят за дъжд заради сушата, обявиха военно положение

Много райони в централната част на Южна Америка, най-вече в Боливия, обявиха извънредно положение поради сушата, която измъчва региона от месеци. Според Националната служба по метеорология и хидрология на страната тя ще продължи и през 2023 г., когато се очаква интензивността на природния феномен Ла Ниня да намалее. Сушата покоси посевите в Боливия, както и в много райони на Аржентина, Парагвай и Перу, предаде Ройтерс, цитирано от БТА.

Високо в планините на боливийските Анди фермерът Алберто Куиспе мечтае и се моли за едно единствено нещо - дъжд. Заедно с други фермери той се качи преди дни на върха Йоко Йоко, водени от своя свещеник, за да се помолят за дъжд както на християнския си Бог, така и от местните планински божества, известни като Ахачилас.

От другата страна на границата - в Перу, положението е същото. "Слънцето изгаря всичко, толкова е силно, човек вече дори не може да ходи, жегата е непоносима, нямаме и вода", споделя Роза Сармиенто от Десагуадеро в Перу недалеч от бреговете на голямото езеро Титикака.

В района на Андите сушата през последните години е причинила спад на нивата на много от водните резервоари в Чили и е довела до намаляването на обемите на важни ледници. Сушата е засегнала сериозно добивите на пшеница и соя, включително тази година в основния производител на зърнени култури в Южна Америка - Аржентина.

В село Сапана Хаюма в Боливия изсъхналите полета ясно показват на какво е способна прекомерната топлина. "Земята е много суха, не успяхме да засадим картофи, боб и сладки картофи", каза Сесилия Арукипа, лидер на местната общност. "Жегата е непоносима, вече не можем да издържаме."

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648