"Файненшъл Таймс": Западните фирми се отказват от плановете си за изтегляне от Русия

ЕС и Свят 29.05.2024 19:42 Снимка: ДНЕС+

"Файненшъл Таймс": Западните фирми се отказват от плановете си за изтегляне от Русия

Западни компании, включително Avon Products, Air Liquide и Reckitt, останаха в Русия, въпреки че заявиха, че планират да напуснат след нахлуването в Украйна, тъй като бюрократичните пречки се увеличават и потребителската активност се възстановява, пише "Файненшъл Таймс".

Притежаваната от Natura козметична марка, френският промишлен производител на газ и потребителската група в Обединеното кралство, която произвежда всичко от болкоуспокояващи до презервативи, са сред стотиците западни групи, които са останали в страната след пълномащабната инвазия през 2022 г.

„Много европейски компании наистина се оказаха между чука и наковалнята“, каза изпълнителен директор, работещ със западни компании в страната. „Казаха, че ще си тръгнат. Те бяха поставени пред избор на купувачи, който беше неприемлив за тях.

Като цяло повече от 2100 мултинационални компании са останали в Русия от 2022 г. насам, установи Киевското училище по икономика, в сравнение с около 1600 международни компании, които или са напуснали пазара, или са намалили дейността си.

Малко след нахлуването в Украйна през 2022 г. десетки такива групи обещаха да намалят присъствието си в Русия, докато Западът се опитваше да изглади икономиката на страната и военните каси на Кремъл от чуждестранни пари.

Но Москва постепенно повиши цената на корпоративното напускане, като наложи задължителна отстъпка от 50 процента върху активи от „неприятелски“ страни, продадени на руски купувачи, и минимум 15 процента „данък за изход“. Освен това става все по-трудно да се намерят местни купувачи, приемливи както за продавача, така и за Москва, и чието участие не попада в противоречие със западните санкции.

Air Liquide обяви през септември 2022 г., че е подписала меморандум за разбирателство за продажба на бизнеса си в Русия на екипа от местни мениджъри, които го управляваха. Сделката обаче така и не получи одобрение от руското правителство, оставяйки компанията в безизходица.

Някои компании вече не се чувстват принудени да напуснат страната. Avon започна процес на продажба на своя руски бизнес и получи оферти, но реши да не ги приеме.

„Повече от 135 години Avon подкрепя жените, където и да се намират по света, независимо от етническа принадлежност, националност, възраст или религия“, каза компанията.

„Продължаваме да разглеждаме опции, но стана по-сложно, не по-малко сложно“, каза той пред FT миналия месец. „Първоначалният разговор беше, оставате ли или си отивате и фирмите плащат данъци. Мисля, че водим малко по-нюансиран разговор.“

Мултинационалните компании не забравяха за мъките на западни компании като Carlsberg и Danone, чиито активи бяха конфискувани, след като обявиха планове за напускане.

Докато Danone в крайна сметка успя да сключи сделка за продажба на активите с голяма отстъпка, Carlsberg остава в продължителна съдебна битка с Москва, а един от бившите висши ръководители на пивоварната е в руски затвор.

PepsiCo обяви през март 2022 г., че е спряла продажбата и производството на водещата си напитка в Русия, но продължава да управлява млечен бизнес в страната, който наема 20 000 души пряко и 40 000 селскостопански работници непряко.

„Като компания за храни и напитки сега повече от всякога трябва да останем верни на хуманитарния аспект на нашия бизнес. Това означава, че имаме отговорност да продължим да предлагаме другите си продукти в Русия“, написа главният изпълнителен директор Рамон Лагуарта в имейл до служителите през септември 2022 г.

Конкурентът Coca-Cola спря да изпраща своите сиропи за безалкохолни напитки в Русия, но ролята е поета от бутилиращата компания на гиганта за напитки в региона Coca-Cola Hellenic, в която тя държи 21 процента дял. През август 2022 г. бутилиращата компания създаде самостоятелна руска компания, Multon Partners, чиито руски версии на марките на Coca-Cola включват Dobry Cola, която измести оригиналната кока-кола от първото място като най-продавана в страната.

CHF CHF 1 2.05617
GBP GBP 1 2.3135
RON RON 10 3.93029
TRY TRY 100 5.59171
USD USD 1 1.82532