Европейците подкрепят хуманитарната помощ за Украйна, но за военната са резервирани

ЕС и Свят 11.09.2023 18:31 Снимка: ДНЕС+

Европейците подкрепят хуманитарната помощ за Украйна, но за военната са резервирани

Малко над половината от европейците - 57%, смятат, че ЕС следва да подпомогне закупуването и доставката на военно оборудване и обучение за Украйна. Това показва експресно проучване на "Евробарометър", проведено от 24 до 31 август сред 26 514 граждани на Съюза.

Като цяло се отчита високо одобрение на действията в отговор на руското нашествие в Украйна, като европейците продължават да одобряват подкрепата за Украйна и украинците.

86% подкрепят продължаването на предоставянето от ЕС на хуманитарна помощ на хората, засегнати от войната. 77% са съгласни ЕС да приема бежанци, а 71% одобряват налагането на икономически санкции срещу Русия. 67% считат, че ЕС трябва да подкрепи пътя на Украйна към европейска интеграция и включването ѝ в единния пазар.

65% от анкетираните пък се обявяват за финансова и икономическа подкрепа на Украйна.

Относно най-добре въплътените от ЕС ценности 53% от запитаните заявяват, че Съюзът най-добре въплъщава "зачитането на основните права и ценности"; "социалното равенство и благосъстоянието" (50%), "толерантността и отвореността към другите" (49%) и "мира" (48%). След тях се нареждат "солидарността с държавите в ЕС и извън него" (46%) и "зачитането на природата и опазването на климата и околната среда" (45%).

Отчита се и широка подкрепа сред европейците за мерките, предприети през последната година за защита от нестабилните цени на енергията, както и за действия на ЕС за насърчаване на енергийната сигурност и екологичния преход.

Според 86% от анкетираните е било важно да се предприемат инициативи на европейско равнище за ограничаване на непосредственото въздействие на поскъпването на енергията. Над 80% поддържат това мнение относно насърчаването на устойчивото използване на природните ресурси (86%), улесняването на съвместното закупуване на газ от страните членки на ЕС, за да се гарантира сигурността на доставките (82%), изграждането на партньорства с други държави (81%), намаляването на прекомерната търговска зависимост от държави като Русия или Китай (80%) и повишаването на конкурентоспособността на европейската промишленост в областта на чистите технологии (80%).

85% от европейците считат, че войната в Украйна подчертава необходимостта ЕС да гарантира своята енергийна и икономическа сигурност, 75% са на мнение, че блокът трябва да засили военното сътрудничество между държавите членки, а 71% са "за" ЕС да продължава да проявява солидарност с Украйна.

Още по темата

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482