Европа остава без Facebook и Instagram?

ЕС и Свят 15.02.2023 10:09 Снимка: ДНЕС+

Европа остава без Facebook и Instagram?

Facebook и Instagram може да се наложи да спрат да изпращат данни на европейски потребители в Съединените щати през следващите два месеца поради опасения за поверителността.

Европейската група от регулатори на поверителността, Европейският съвет за защита на данните (EDPB), ще издаде обвързващо решение по случай, проверяващ трансферите на данни от Meta към Съединените щати до 14 април, заяви говорител на EDPB пред "Политико".

По-рано компанията собственик на двете социални мрежи Meta каза, че може да се наложи да спре услугите си в Европа, ако регулаторите преценят, че правната основа за трансфер на данни е незаконна.

Нова трансатлантическа сделка за трансфер на данни е в процес на финализиране и се очаква да дойде преди лятото. Но това може да е твърде късно, тъй като ще остави Meta без подходящо правно основание за прехвърляне на данните на европейските си поребители, които съхранява между решението на регулаторите и влизането в сила на новото споразумение.

Случаят произтича от жалба за поверителността, подадена от австрийския активист Макс Шремс през 2013 г. Ирландската комисия за защита на данните през юли 2022 г. първо предложи да се забрани на Meta да използва правен инструмент, известен като "стандартни договорни клаузи", за да изпраща данни на потребителите до САЩ. Това решение дойде, след като Съдът на ЕС анулира споразумение за данни между ЕС и САЩ, наречено Privacy Shield, като постанови, че то не защитава в достатъчна степен данните на гражданите на ЕС от достъп до тях от властите на САЩ.

Ирландският регулатор на данните в края на януари задейства механизъм за разрешаване на спорове - известен като член 65 - след като не успя да разреши възраженията, повдигнати от други европейски органи за защита на данните относно неговото решение. Говорителят на EDPB каза, че официалната процедура за секретариата за изготвяне на обвързващо решение официално е започнала във вторник и ще бъде приключена в двумесечен срок.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648