ЕС разреши свободното движение на ваксинирани граждани

ЕС и Свят 11.06.2021 14:48 Снимка: ДНЕС+

ЕС разреши свободното движение на ваксинирани граждани

Страните от Европейския съюз се съгласиха за облекчаване на ограниченията за пътуване през лятото, което ще позволи на напълно ваксинираните туристи да пътуват без тестове или карантина. 

Посланици от 27-те държави-членки на ЕС одобриха модифицирано предложение на Европейската комисия, според което хората, които са напълно ваксинирани поне 14 дни преди пътуването да се движат свободно в Европа.

Това съобщи в Туитър португалското председателство.

Освен това, както отбелязва Ройтерс, властите на ЕС ще разширят списъка на безопасните за посещение региони на общността.

Както бе обявено по-рано от ръководството на ЕС, от средата на юни постепенно ще бъде пусната в действие системата на ЕС за сертификати за ваксинация, която постепенно ще възстанови свободата на движение в общността. Очаква се системата за зелен пропуск да заработи напълно до 1 юли, когато в повечето страни от ЕС започва ваканционния сезон.

В началото на май Европейската комисия за първи път от началото на пандемията препоръча на страните от ЕС да облекчат ограниченията за влизане и да разрешат влизане на чуждестранни туристи, ваксинирани срещу коронавирус с лекарства, сертифицирани от Европейската агенция по лекарствата.

CHF CHF 1 1.78729
GBP GBP 1 2.28592
RON RON 10 3.97083
TRY TRY 10 1.89161
USD USD 1 1.64438