ЕС обвини фейсбук в нелоялни практики

ЕС и Свят 20.12.2022 10:41 Снимка: ДНЕС+

ЕС обвини фейсбук в нелоялни практики

Европейската комисия (ЕК) изпрати писмо с възражения на Meta, съобщава CNET. Причината е, че според институциите онлайн пазарът на Facebook използва нелоялни практики.

Писмото на ЕК представя предварителните открития на проверката. Регулаторите проверяват няколко аспекта от дейността на Meta, включително онлайн рекламите ѝ и Facebook Marketplace - платформа за обяви.

Според ЕК първоначалните данни показват проблеми, които може да доведат до глоба за компанията в размер на до 10% от годишния ѝ световен оборот. Също така Meta може да бъде заставена да направи и промени във Facebook Marketplace.

Проверката започна през юни 2021 г. Тя има за цел да открие дали Meta не създава неравноправна среда за конкурентите си и дали не ограничава потребителите в Европа да избират какви платформи да използват.

Първоначалните данни откриват, че Meta обвързва доминиращата си социална мрежа Facebook с платформата за онлайн обяви Facebook Marketplace, казва еврокомисар Маргрет Вестагер. ЕК смята, че потребителите на Facebook нямат избор и трябва да използват Facebook Marketplace. Друго притеснение е, че Meta налага нечестни условия за конкурентите в своя полза.

Meta отговаря, че обвиненията на ЕК "нямат основание". Компанията казва, че ще продължи да работи с регулаторите и ще демонстрира, че продуктите ѝ са в полза на потребителите и конкуренцията. ИТ гигантът има време да отговори на твърденията писмено. След това ще има и изслушване и тогава ще бъде взето окончателното решение.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648