Емануел Макрон защити икономическите реформи в страната

ЕС и Свят 20.04.2023 18:27 Снимка: ДНЕС+

Емануел Макрон защити икономическите реформи в страната

Година след преизбирането си и на фона на месеци на ожесточени протести срещу непопулярната пенсионна реформа френският президент Емануел Макрон даде положителна оценка на това, което е направил, предаде ДПА.

Макрон заяви в интервю за регионални вестници в Източна Франция, публикувани днес, че, откакто е поел поста си през 2017 година, са били създадени 1,7 милиона работни места, безработицата е намаляла до исторически ниско равнище, а броят на стажовете е нараснал от 300 000 до 800 000.

С огромни инвестиции в химическата и фармацевтичната промишлености например реиндустриализацията на Франция върви напред, като целта е пълна заетост, каза той.

"Въпросът с пенсиите е част от дневен ред, който ще направи Франция по-силна", заяви Макрон.

"Повишаването на възрастта за пенсиониране означава да се работи повече и да се произвежда по-голямо богатство за страната. Това ще е битка за всеки индивид, истина е, наясно съм с това, но е в името на колективното благо", каза френският президент.

Той заяви, че е добре осъзнава, че реформата, която повишава възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години, не е добре приета, но трябва да работи за доброто на страната.

"Това, което подхранва отчаянието е, че сме една от малкото страни в Европа, която все още не се е преборила с масовата безработица и е свикнала с деиндустриалцизацията", отбелязва Макрон. "Сложихме край на този процес и отново създаваме работни места и заводи", добави той.

Според Макрон, ако индустрията се срине, държавният сектор също ще пострада, предаде БТА. "Това е историята на Франция от 80 -те години на миналия век и ние обръщаме страницата", коментира френският президент.

Макрон обяви, че по-добрите възнаграждения и осигуряване на жилища за хората с ниски доходи са ключови цели.

CHF CHF 1 2.05078
GBP GBP 1 2.31374
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.57012
USD USD 1 1.82993