ЕК предупреди за връщане на граници в ЕС заради Covid от есента

ЕС и Свят 20.08.2021 16:26 Снимка: ДНЕС+

ЕК предупреди за връщане на граници в ЕС заради Covid от есента

Европейската комисията се тревожи за евентуално връщане на вътрешните граници на ЕС. Длъжностните лица се притесняват, че увеличаването на случаите на коронавирус през есента може да върне ограниченията за движение в рамките на блока, пише "Политико".

Това е ситуация, която Европейската комисия би искала да избегне на всяка цена: връщане към вътрешните ограничения на ЕС за пътуване като тези, наложени миналата година, когато коронавирусът обхвана света.

Границите, които някои държави-членки, като Германия и Франция, издигнаха миналата година без предварително предупреждение, причиниха проблеми на пограничните общности, пътниците и голяма част от интегрираните икономики на ЕС, които разчитат на своевременен транспорт и мобилна работна сила.

Те също бяха смущаващи за ЕК, която бе на практика безсилна да предотврати хаоса и се бореше да наложи единни правила, дори когато втора, трета и четвърта коронавирус вълна всеки път водеше до нови гранични проверки.

Сега страхът е, че нов скок в случаите след настъпването на студено време през есента може да доведе до връщане на бариерите в рамките на блока.

В момента транзитът в целия ЕС се регулира от системата за удостоверение за пътуване. Така нареченият цифров зелен пропуск позволява на пътниците да покажат дали са били ваксинирани или преди това са били заразени и излекувани и да покажат резултатите от тестовете си за коронавирус, за да се качат на полети и да преминат границите. Страните също се консултират с картата на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, за да решат дали да наложат някои допълнителни проверки на пътниците от най-застрашените региони.

Внимателно организираната система е от полза както за авиокомпаниите, така и за туристическата индустрия, които имат отчаяна нужда от бизнес след година и половина трудности.

Служители на EK се опасяват, че това може да се наруши в не толкова далечното бъдеще. Притесненията за нов скок се усложняват от големите разлики в приема на ваксини.

Докато близо 90% от пълнолетното население в страни като Ирландия, Франция и Испания вече са имали поне първа ваксина, само 20% от пълнолетните в България и 60% в Полша са се възползвали от предложението за ваксинация, на фона на висок скептицизъм към ваксините, особено в бившите комунистически държави в блока.

Висши служители на ЕС заявиха, че Комисията вече се подготвя за тази възможност и подготвя планове за поддържане на движението на стоки и хора, движещи се в рамките на ЕС, възможно най-гладко. "Комисията се притеснява от новите ограничения в рамките на ЕС от есента".

Дипломат от ЕС изчисли, че "шансовете са 50-50", че през есента ще бъдат въведени нови ограничения за пътуване.

"Някои държави може да настояват за това, тъй като това е голям залог в техните национални програми, но Комисията е категорично против", каза дипломатът.

Вътрешната политика също може да играе роля тук. Германия очаква избори в края на септември. Управляващата партия ХДС ще покаже, че приема сериозно коронавируса, след като грешките по-рано през годината натежаха върху популярността. По-рано през месеца здравният министър Йенс Шпан предупреди, че "идва четвърта вълна" и че е необходимо "да издържим до пролетта".

Предстои да видим дали тежките действия ще бъдат повече от демонстрация.

Бруно Чиансио, епидемиолог, който ръководи дейностите по наблюдение на ECDC, отхвърли ограниченията за пътуване. "Не мисля, че на този етап мерките за пътуване в рамките на ЕС биха били оправдани".

Сезонни вируси като грип започват да се разпространяват през "ноември или през декември, а не през август", каза той. За разлика от това е ясно, че коронавирусът "може да достигне своя връх и през лятото, както и през зимата".

Той подчерта, че сега фокусът трябва да бъде върху повишаването на ваксинацията в целия блок.

Дори най-ваксинираните страни в Западна Европа не достигат необходимите нива, за да окажат влияние върху предаването на вируса - въпреки че са имали значителен ефект върху броя на хоспитализациите./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448