ЕК: Онези, които помагат на Русия във войната срещу Украйна, ще понесат последствия

ЕС и Свят 08.01.2024 17:22 Снимка: ДНЕС+

ЕК: Онези, които помагат на Русия във войната срещу Украйна, ще понесат последствия

ЕС многократно заяви, че онези, които помагат на Русия за незаконното нападение срещу Украйна, нарушават Устава на ООН и международното право, и ще понесат последствия. Това заяви говорител на Европейската комисия в отговор на въпроси, свързани с последните руски въздушни удари по Украйна.

Осъждаме оръжейните доставки за Русия, която ги използва, за да убива цивилни украинци и да унищожава гражданска инфраструктура в Украйна. Забелязваме, че около Коледа и Нова година Русия порази основно граждански цели в Украйна и това е военно престъпление.

Възможните доставки на военно оборудване за Русия от Северна Корея може да бъде нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, добави говорителят.

Призоваваме никой да не подрепя руското военно нападение срещу Украйна, посочи той. Говорителят отбеляза, че една от основните цели на санкциите на ЕС срещу Русия е да ограничи военните способности и приходите, които могат да послужат за военни дейности, особено в Украйна.

ЕС наложи забрани за износ и предприе допълнителни стъпки за ограничаване на достъпа на Русия до технологии, използвани във военното дело, поясни говорителят, цитиран от БТА. Виждаме, че има опити за заобикаляне на санкциите, затова постоянно разговаряме със страните, през които се правят тези опити, и вече има известен напредък, допълни той.

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.3227
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.60689
USD USD 1 1.83027

Водещите новини