Един по-безопасен начина да инвестирате в криптовалути

ЕС и Свят 23.09.2021 09:06 Снимка: ДНЕС+

Един по-безопасен начина да инвестирате в криптовалути

Биткойнът и други криптовалути могат да бъдат сред най-променливите финансови инструменти, които се търгуват днес. И инвеститорите се убедиха в това през последните седмици, след няколкото бързи срива в най-голямата и стара криптовалута в света.

По-безопасен начин за инвестиране в компании за крипто и блокчейн-технологии е чрез борсово търгувани индексни фондове. Amplify Transformational Data Sharing ETF (BLOK) е най-големият индексен фонд, фокусиран върху криптовалути и компании, които използват или развиват блокчейн технология. Той има активи в размер на 1.3 милиарда долара и се управлява активно.

Вторият по големина ETF в пространството е Siren Nasdaq NexGen Economy ETF (BLCN), който се управлява пасивно - следва индекс - и има активи в размер на 291 милиона долара. И двата ETF-а са създадени на 17-ти януари 2018 г. По-долу има повече пояснения за всеки от тях. Дигиталните валути - рискове и ползи

Преди да се задълбаете в блокчейн ETF-и обаче, помислете за рисковете свързани с биткойна и другите цифрови валути извън нестабилността, пишат от изданието Yahoo Finance.

Например, ако държите биткойн в цифров портфейл, уверете се, че няма да загубите паролата си. Историята познава не един и два подобни случаи. Например - инвеститор, който загуби достъп до сметка със 7 002 биткойна през 2012 г., на практика няма достъп до повече от 327 милиона долара, въз основа на цената на криптовалутата от 46 777 долара на 7-ми септември.

Има и други трудности за хората, които искат да търгуват с криптовалути в дни на висока нестабилност и доклади за хакнати сметки и лошо обслужване на клиенти в някои от най-големите борси по света, като клиентите не могат да възстановят изгубените си биткойни. Coinbase каза, че само 0.01% от клиентите им са били засегнати от "поглъщане на акаунт", а анализаторите, покриващи акциите на Coinbase, са вярващи в компанията. Сред 24 анализатори, анкетирани от FactSet, 16 оценяват акциите като "покупка" или подобен еквивалент.

На 7 септември анализаторът на Needham Джон Тодаро инициира рейтинг за Coinbase "купува" и написа, че компанията "е свършила добра работа, предлагайки нови активи и нови продукти по регулиран начин и е на път да стане едно гише за крипто-финансови услуги." Блокчейн ETF-и Биткойнът е имал най-доброто си графично представяне, като се е повишил с 322% от 17-ти януари 2018 г. В същото време фондът BLOK е донесъл доходност за инвеститорите от 159%, а BLCN - от 104%. Разбира се, не можем да се предвиди посоката на биткойна или другите цифрови валути, но графиката показва колко по-нестабилна е била водещата криптовалута, в сравнение с тези два индексни фонда.

Започвайки от 17 януари 2018 г., биткойнът е спаднал с цели 71% до 14 декември 2018 г. За целия двугодишен период той е спаднал с 18%. Междувременно BLCN върна положителните 14%, а BLOK се повиши с 1%. Индексните фондове са били и далеч по-слабо волитални през този период.

BLOK е оценен с четири звезди (от пет) от Morningstar, докато BLCN има три звезди. Откакто е създаден, BLOK е удвоил възвръщаемостта на широкия индекс S&P 500 и е надминал тази на технологичния индекс Nasdaq.

Може да е изненада да видите компании като PayPal Holdings Inc. и Square Inc. в портфолиото на BLOK, но и двете предлагат услуги, позволяващи на клиентите да купуват и продават биткойни. И макар диверсификацията на портфейла на BLOK да намалява риска и волатилността, инвестиционните експерти от фонда признават, че представянето на индексния фонд все още е тясно свързано с това на биткойна. В началото на тази година Комисията по ценни книжа и борси даде разрешение на BLOK да държи акции на Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), която има пазарна капитализация от 6.6 милиарда долара. Това беше популярен начин за инвеститорите и търговците да "залагат" на биткойна индиректно. Но той има свои собствени рискове, тъй като цената на акциите му понякога може да се повиши до много висока премия над стойността на нетните активи на тръста (стойността на неговите инвестиции в края на търговския ден, разделена на броя на акциите). Това означава, че GBTC има допълнителен слой на променливост над цената на биткойна. Тази допълнителна нестабилност накара BLOK напълно да продаде позицията си в GBTC. Сега фондът притежава акции на канадски борсово търгувани фондове, които инвестират в биткойни. Те са много по-склонни да се търгуват близо до своята нетна стойност на активите.

BCLN има тенденция да има повече позиции от BLOK - 69 акции в края на второто тримесечие. Освен това е по-малко концентриран. 10-те най -големи инвестиции на индексния фонда съставляват 21% от портфейла, спрямо 45% за BLOK./money.bg

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на криптовалути

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448