Джулиан Асандж може би е към края на дългата си битка да остане извън САЩ

ЕС и Свят 19.02.2024 18:51 Снимка: АР/БТА

Джулиан Асандж може би е към края на дългата си битка да остане извън САЩ

В Лондон започват двудневни спорове в съдебна зала за това дали основателят на "Уикилийкс" може да продължи по същество съдебната си битка против екстрадицията му

Борбата на основателя на "Уикилийкс" (WikiLeaks) Джулиан Асандж да избегне повдигането на обвинения в шпионаж в Съединените щати може да е към своя край след продължителна съдебна сага в Обединеното кралство, която включва седем години самоизгнание в чуждестранно посолство и пет години затвор, съобщи Асошиейтед прес (AП - AP).

Асандж се намира пред евентуално последно за него съдебно изслушване в Лондон, което започва във вторник в опит да спре екстрадицията си в САЩ. Върховният съд е насрочил два дни за спорове за това дали Асандж може да поиска от апелативен съд да блокира трансфера му. Ако съдът не разреши обжалването да продължи, той може да бъде изпратен през Атлантическия океан.

Съпругата му казва, че решението е въпрос на живот и смърт за Асандж, чието здраве се е влошило по време на престоя му в ареста.

"Животът му е изложен на риск всеки ден, в който остава в затвора", каза Стела Асандж в четвъртък. "Ако бъде екстрадиран, той ще умре."

52-годишният Асандж, австралийски компютърен експерт, е обвинен в САЩ по 18 обвинения за публикуването на стотици хиляди класифицирани документи от Wikileaks през 2010 г.

Прокурорите твърдят, че той е заговорничил с анализатора на разузнаването на американската армия Челси Манинг да хакнат компютър на Пентагона и да разкрият секретни дипломатически грами и военни файлове за войните в Ирак и Афганистан, припомня AП.

Асандж е изправен пред 17 обвинения в шпионаж и едно обвинение в компютърна злоупотреба (според Федерален наказателен закон на САЩ са незаконни дейности, включващи неоторизиран достъп до всеки компютър за получаване на определени видове забранена информация - б.р.). Ако бъде признат за виновен, както твърдят неговите адвокати, Асандж може да получи затвор до 175 години, въпреки че американските власти заявиха, че всяка присъда вероятно ще бъде много по-ниска.

"Джулиан е обвинен в получаване, притежаване и публикуване на информация за доказателства за военни престъпления, извършени от правителството на САЩ", каза Стела Асанж. "Докладването на престъпление никога не е престъпление."

Докато наказателното дело в САЩ срещу Асандж беше осветено едва през 2019 г., свободата му беше ограничена повече от дузина години.

Асандж намери убежище в посолството на Еквадор в Лондон през 2012 г. и получи политическо убежище, след като съдилищата в Англия постановиха, че той трябва да бъде екстрадиран в Швеция във връзка с разследване за изнасилване в скандинавската страна.

Той беше арестуван от британската полиция, след като правителството на Еквадор оттегли статута му на получил убежище през 2019 г. и след това беше вкаран в затвора за това, че е пропуснал гаранцията, когато за първи път намери подслон в посолството.

Въпреки че Швеция прекрати разследването си за сексуални престъпления, Асандж остава в затвора Белмарш с висока степен на сигурност в Лондон, докато битката за екстрадиция със САЩ продължава.

Съдия в Лондон първоначално блокира прехвърлянето на Асандж в САЩ на основание, че е вероятно той да се самоубие, ако бъде държан при сурови условия в американския затвор.

Ако съдът в Лондон отхвърли молбата на Асандж за продължаване на обжалването, той може да бъде екстрадиран в САЩ, след като британските власти одобрят трансфера му.

Правният екип на Асандж планира да обжалва неблагоприятно решение пред Европейския съд по правата на човека, но се опасява, че той може да бъде прехвърлен, преди съдът в Страсбург да излезе с решение.

Ако все пак Асандж надделее на изслушването тази седмица, това ще постави началото на процес по обжалване, който вероятно ще протака още повече случая.

"Тази процедура беше белязана от продължителни и пълзящи времеви рамки", каза главният редактор на Wikileaks Кристин Храфнсон. "Ние го наричаме наказание чрез процес. Като продължава толкова време, това очевидно е умишлен опит да го изморят, за да го накажат"./Dir.bg

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361