Драги: Пандемията доведе и до хранителна криза

ЕС и Свят 27.07.2021 08:24 Снимка: ДНЕС+

Драги: Пандемията доведе и до хранителна криза

Светът трябва да осигури достъпа до хранителни продукти така, както и до ваксини. Това заяви италианският премиер Марио Драги при откриването на Предварителната среща на ООН за хранителните системи в Рим, съобщи "Ройтерс".

"Здравната криза COVID-19 доведе и до хранителна криза, каза той, като се позова на данни, показващи недохранването във всичките му форми. Така, пандемията се е превърнала във водещата причина за влошено здраве и смърт в света.

Първата среща на върха на системите за хранителни системи в Обединеното кралство ще се състои през септември, с цел постигане на напредък по целите на организма за устойчиво развитие до 2030 г.  Според последните данни на ООН световната хранителна система, която включва изсичане на гори за засаждане на култури, е отговорна за една трета от глобалните емисии на парникови газове. Това я прави водеща причина за изменението на климата.

"Ние сме на път да постигнем целите за устойчиво развитие", каза генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, който за първи път обяви плана си преди COVID-19 драстично да забави напредъка.

След като останаха почти непроменени в продължение на пет години, жертвите на глада и недохранването в света се увеличиха миналата година с около 118 милиона души до общо около 768 милиона, като по-голямата част от тях се дължи на пандемията COVID-19, според голям доклад на ООН. 

На международните пазари цените на храните са нараснали с 33,9% на годишна база през юни, според индекса на цените на Агенцията за храните на САЩ, който следи продукти от основната потребителска кошница. 

Нараства дипломатическият импулс за борба с глада, недохранването и климатичната криза тази година със срещи на върха като сегашната, но предизвикателството е огромно.

Гутериш заяви, че предварителната среща ще направи оценка на напредъка към постигането на целите чрез трансформиране на глобалните хранителни системи, които са отговорни за 80% от загубата на биологично разнообразие в света.

Припомняме, че през юни ООН предупреди за глад с библейски размери. Може да настъпи "безпрецедентен глад с библейски размери" в десетки страни, ако не се предприемат по-нататъшни действия за справяне с недостига на храна. За това предупреди тогава ръководителят на Световната хранителна програма на ООН Дейвид Бийзли. 

"Мислехме, че коронавирусът ще остане зад гърба ни до края на 2020 г., само за да го видим обновен с делта и други варианти, които опустошават най-вече развиващите се страни по света", посочи Бийзли. По негови думи въпросните страни са били "катастрофално поразени от тази перфектна буря".

Световната хранителна програма на ООН, която спечели Нобеловата награда за мир миналата година за своята работа, призова за 6 милиарда щатски долара, за да помогне на 41 милиона души в 43 държави, които според нея са на ръба на гладуването./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448