Договориха 7-дневно примирие в Судан

ЕС и Свят 21.05.2023 15:33 Снимка: ДНЕС+

Договориха 7-дневно примирие в Судан

Враждуващите фракции в Судан се споразумяха за ново краткосрочно прекратяване на огъня. Tова обявиха в събота посредниците на САЩ и Саудитска Арабия, след като няколко предишни опита за постигане на примирие, което се поддържа, се провалиха, съобщава АП.

На среща в саудитския пристанищен град Джеда, суданската армия и Силите за бърза подкрепа подписаха седемдневно прекратяване на огъня, което трябва да влезе в сила в понеделник в 21:45 ч. местно време в Судан, се казва в съвместно изявление на САЩ и Саудитска Арабия. Прекратяването на огъня може да бъде удължено, ако и двете страни се съгласят.

"Двете страни са предали на саудитските и американските посредници своя ангажимент да не търсят военно предимство по време на 48-часовия период на уведомяване след подписването на споразумението и преди началото на примирието", се казва в съобщението.

Преговорите в Джеда преди това доведоха до споразумение между двете страни за защита на цивилните и облекчаване на потока от хуманитарна помощ за засегнатите от конфликта. Но по-ранните споразумения за прекратяване на огъня се провалиха на фона на обвинения и от двамата в нарушения.

"Добре известно е, че страните са обявили преди това примирия, които не са били спазвани", се казва в изявлението на САЩ и Саудитска Арабия. За разлика от предишните примирия, споразумението, постигнато в Джеда, беше подписано от страните и ще бъде подкрепено от американско-саудитски и международно подкрепян механизъм за наблюдение на прекратяването на огъня."

Комитетът за наблюдение и координация трябва да се състои от по трима представители от САЩ и Саудитска Арабия и по трима представители от всяка страна.

Припомняме, че над 800 са жертвите на конфликта, 840 000 души са били разселени в Судан, а над 220 000 са напуснали страната и са бежанци в съседни държави.

Световната продоволствена програма на ООН заяви, че засилва операциите си в най-малко шест щата в Судан с цел да помогне на 4,9 милиона уязвими хора, както и да помогне на онези, които бягат в Чад, Египет и Южен Судан.

Сблъсъците започнаха на 15 април, като борбата за властта се фокусира върху столицата.

CHF CHF 1 2.02028
GBP GBP 1 2.32635
RON RON 10 3.93298
TRY TRY 100 5.46945
USD USD 1 1.80095