Държавният съвет на Турция ще каже днес последната си дума за "Света София"

ЕС и Свят 10.07.2020 11:16 Снимка: ДНЕС+

Държавният съвет на Турция ще каже днес последната си дума за "Света София"

Днес се очаква турският Държавен съвет, висшият административен съд на страната, да каже последната си дума по въпроса за отварянето на храма "Света София" в Истанбул за мюсюлмански богослужения, пише в. "Тюркийе" в публикация, озаглавена "Петъчна молитва в "Света София". Според изданието вниманието на цяла Турция днес е приковано към решението, което Държавният съвет се очаква да оповести. В случай, че то е "негативно", ще се премине към указ на президентството и "86-годишните окови на символа на завоеванието (на Константинопол) ще паднат", посочва още "Тюркийе", цитирана от БТА. 

Под негативно решение вестникът има предвид отхвърляне от съда на иска по делото за анулиране на решението на министерския съвет на Турция, с което през 1934 г. храмът, по онова време джамия, е преустроен в музей.

За "две формули за Света София" пише "Йени шафак". Според изданието се обмислят два възможни варианта за действие в случай на отхвърляне на иска от Държавния съвет. Първият предвижда да се подготви президентски указ, с който "Света София" отново да стане джамия. При втората формула президентството ще отнесе решението на съда към Главната дирекция по фондациите с настояване "да се направи необходимото". /Дирекцията по фондациите е правителствена институция, която управлява и извършва надзор над религиозните фондации, т.нар. вакъфи, бел.ред./ И при двете формули решаващата дума ще бъде на президента Реджеп Тайип Ердоган, пише още "Йени шафак".

Вестникът посочва, че организацията, внесла иска в Държавния съвет, води продължила 15 години битка за превръщането на "Света София" отново в джамия. Тази правна битка се очаква да приключи днес с обявяването от десето отделение на Държавния съвет на решението за статута на "Света София", отбелязва "Йени шафак" и окачествява храма като "кървяща 86 години рана".

Същото проправителствено издание помества и изказването на кмета на Истанбул Екрем Имамоглу пред гръцка телевизия, в което запитан какво е мнението му във връзка със "Света София", градоначалникът, който произхожда от опозицията, отговаря, че "няма необходимост за отваряне на "Света София" за богослужения".

"Милли газете" пък пише, че за първи път е постигнат толкова голям консенсус по въпроса за "Света София" в Турция, като дори кемалистката Народнорепубликанска партия /НРП/, водеща опозиционна сила в момента, давала подкрепа за превръщането на музея в джамия. Изданието напомня за изказване на лидера на НРП Кемал Кълъчдароглу, че партията няма да се противопостави на трансформирането на "Света София" в джамия.

"И очи, и уши днес са съсредоточени в очакваното решение на Държавния съвет за "Света София", посочва още вестникът.

Евентуално решение на Държавния съвет за превръщането на "Света София" в джамия ще бъде приложено в срок до 30 дни, отбелязва "Милли газете", като изтъква, че пред отварянето на храма за мюсюлмански богослужения не стои "нито политическа, нито правна пречка".

"Трепетно очакване за "Света София", пише в заглавие днес "Догру хабер", отбелязвайки, че цяла Турция чака официалното изявление на Държавния съвет за решението, което е взел след заседанието на 2 юли, когато изслуша страните по случая./БТА

CHF CHF 1 1.82056
GBP GBP 1 2.17694
RON RON 10 4.04473
TRY TRY 10 2.28993
USD USD 1 1.65987