Държавният департамент ще разследва Байдън за Афганистан

ЕС и Свят 19.10.2021 14:02 Снимка: БГНЕС

Държавният департамент ще разследва Байдън за Афганистан

Държавният департамент на САЩ започва разследване на действията на американския президент Джо Байдън при изтеглянето на войските на САЩ от Афганистан. Това пише в своя статия в. Политико. Делото е мащабно и в него ще бъдат обединени поредица от разследвания за края на дипломатическите операции на администрацията на Байдън в Афганистан. В. Политико се базира на данни от официални лица от Държавния департамент и Конгреса, както и на документи, с които медията разполага.

Разследванията ще се съсредоточат върху програмата за специални имигрантски визи на Държавния департамент; на евакуацията на определени граждани на Афганистан в САЩ и представянето им като бежанци, а впоследствие и получаването им на виза за страната, както и действия по спешната евакуация на посолството на САЩ в Кабул.

Даяна Шоу, изпълняваща длъжността главен инспектор на ресорния отдел в Департамента, съобщи за разследванията пред Конгреса.

„Предвид повишения интерес към темата и сложното взаимодействие между множество институции и власти, исках да уведомя колегите от Конгреса за разследванията срещу президента“, пише Шоу в писмото си, изпратено до Департамента.

Множество министерства и агенции твърдят, че провалът на мисията по евакуация се дължи на неуспешната координация между много отдели и агенции, след като президентът Джо Байдън разпореди пълно изтегляне на американските сили от страната./БГНЕС

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448