CNN: САЩ и Германия искат НАТО да предложи на Украйна "мост" за присъединяване, а не "необратим път"

ЕС и Свят 19.06.2024 16:58 Снимка: ДНЕС+

CNN: САЩ и Германия искат НАТО да предложи на Украйна "мост" за присъединяване, а не "необратим път"

Съединените щати, заедно с ключови съюзници, сред които и Обединеното кралство, активно обсъждат колко категорично да се ангажират с членството на Украйна в НАТО на предстоящата среща на върха на Алианса през юли, като сред членовете му има разногласия по отношение на формулировката, пише CNN, позовавайки се на източници от САЩ и ЕС.

Според американската медия обсъжданията засягат формулировката за членството на Украйна в Алианса. Представители на САЩ и Германия са предложили по време на предстоящата среща на върха страните да обещаят, че Украйна има "мост" за присъединяване към НАТО, а не "необратим път" към членство в алианса, както заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг през април. Неговата формулировка се подкрепя от Обединеното кралство и редица източноевропейски и централноевропейски държави, отбелязва телевизионният канал.

Високопоставен американски източник е заявил пред CNN, че представители на американската администрация не вярват, че думата "необратим" ще получи подкрепата на всички членове на Алианса, което предполага, че Унгария може да се противопостави на подобна формулировка. Въпреки това, е заявил той, САЩ са близо до съгласуване на окончателната формулировка с членовете на Алианса.

Друг събеседник е заявил, че някои членове на НАТО не желаят да използват тази дума, тъй като смятат, че Украйна все още не е осъществила всички необходими демократични и антикорупционни реформи, изисквани за членство в НАТО.

Според европейския дипломат "повечето централноевропейски страни са разочаровани от двусмислието и забавянето на администрацията на президента на САЩ Джо Байдън", когато става въпрос за определяне на конкретния път на Украйна към членство в НАТО.

Срещата на върха на НАТО ще се проведе във Вашингтон на 9-11 юли.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви по-рано, че присъединяването на Киев към Алианса ще бъде най-добрата гаранция за сигурността на Украйна и ще изключи възможността за възобновяване на конфликта ѝ с Русия в бъдеще.

CHF CHF 1 2.02028
GBP GBP 1 2.32635
RON RON 10 3.93298
TRY TRY 100 5.46945
USD USD 1 1.80095