Червеният кръст призова международната общност да се ангажира с гладуващите в Афганистан

ЕС и Свят 24.10.2021 12:54 Снимка: ДНЕС+

Червеният кръст призова международната общност да се ангажира с гладуващите в Афганистан

Червеният кръст призова международната общност към взаимодействие с правителството на талибаните, тъй като не е по силите на хуманитарните организации да се справят с кризата в страната, действайки поотделно.

Генералният директор Робърт Мардини заяви, че Международният комитет на Червения кръст е активизирал действията си след август, когато властта беше превзета от талибаните и чуждестранните помощи секнаха, съобщи Reuters.

Други организации също работят усилено в борбата с хуманитарната криза в Афганистан.

"Хуманитарните организации обаче с обединени усилия могат да направят само определени неща. Могат да предложат временни решения." - коментира Мардини.

Същевременно със смяната на властта страната навлезе в дълбока криза и милиони хора са застрашени от глад. По думите на Мардини, 30% из 39-милионното население на Афганистан страда от сериозно недохранване. 18 милиона души се нуждаят от хуманитарна помощ или защита.

Според директора на Червения кръст, подкрепата от страна на международната общност, която до този момент проявява предпазливост към правителството на талибаните, е от решаващо значение за предоставянето на основни услуги на хората.

В четвъртък ООН обяви създаването на фонд за предоставяне на финансова помощ и парични помощи непосредствено на афганистанците Мардини смята, че това ще реши проблема в рамките на три месеца./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448