Буяр Османи обвини България за напрежението между Скопие и София

ЕС и Свят 05.12.2022 08:46 Снимка: ДНЕС+

Буяр Османи обвини България за напрежението между Скопие и София

Македонският министър на външните работи Буяр Османи обвини България за напрежението между Скопие и София, съобщава БГНЕС. По думите му провокациите идват от България .

Той посочи, че провокациите са деструктивни и създават лош имидж на България. Според него провокаторите не трябва да бъдат окуражавани, защото по този начин щели да станат по-силни в самата България.

Османи поясни, че не може да се забрани на членове на Историческата комисия да говорят за РСМ, но не трябва да им се позволява да водят хорото.

Мисля, че лека полека ние им отнемаме инициативата, на провокаторите, на тези, които искат лоши отношения... В България няма политическо правителство и това създава трудности, но хората, които провокират и имат териториални претенции действат умишлено, за да използват това за техни политически цели в самата България, допълни той.

Външният министър на РСМ отхвърли твърденията, че има политически натиск върху работата на смесената българо-македонска историческа комисия. Има натиск от страна на обществото върху членовете на комисията, но не и от нас, не и от мен, не и от наша страна, с която те имат договор, каза още той.

CHF CHF 1 1.98461
GBP GBP 1 2.28258
RON RON 10 3.93116
TRY TRY 100 5.59045
USD USD 1 1.80361