Бубонна чума уби 10-годишно момиче в САЩ

ЕС и Свят 26.07.2021 12:08 Снимка: ДНЕС+

Бубонна чума уби 10-годишно момиче в САЩ

САЩ потвърдиха смъртта на 10-годишно дете в Колорадо от бубонна чума, държавните здравни служители предупреждават, че разследват бактериална инфекция при животни и бълхи, съобщават СиЕнЕн и The Hill.

10-годишната, жител на окръг Ла Плата "е починала от причини, свързани с чума", се казва в съобщението на Министерството на общественото здраве и околната среда на Колорадо. Смъртта настъпва на фона на "лабораторно потвърдени съобщения за чума при животни и бълхи в шест окръга", включително Ла Плата, където тестовете потвърждават наличието на чума в проба от бълхи, събрани там. 

"В Колорадо очакваме положителен тест за бълхи с чума през летните месеци", заяви Дженифър Хаус, заместник-държавен епидемиолог и ветеринарен лекар за обществено здраве.

"Информираността и предпазните мерки могат да помогнат за предотвратяване на болестта при хората", каза Хаус. "Въпреки че се случва рядко, хората все още се заразяват с чума, ние искаме да сме сигурни, че всички познават симптомите. Болестта е лечима, ако бъде хваната достатъчно рано."

Симптомите включват "внезапна поява на висока температура и/или подути лимфни възли", обясняват здравните власти и допълват, че служителите искат жителите да знаят признаците на чума, която "често се открива при скални катерици, дървени плъхове и други видове земни катерици "

Прерийните кучета също са податливи на чума и един от признаците може да бъде внезапното изчезване на животното, което е активно над земята. "Ако забележите намалена активност на гризачи в район, където обикновено виждате активни гризачи, свържете се с местната агенция за обществено здраве".

Домашни любимци също могат да бъдат заразени и съветват жителите да използват продукти срещу бълхи.

Бубонната чума се причинява от бактерията Yersinia pestis. Един до седем дни след излагане на бактериите се развиват симптоми. Чумата е заболяване, което може да се предаде на хората чрез ухапвания от заразени бълхи на гризачи или взаимодействие със заразени животни, според Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията.

Въпреки че е смъртоносна, чумата може да бъде ефективно лекувана със съвременни антибиотици, ако бъде уловена достатъчно рано, според CDC. 

Чумната бактерия е способна да развие лекарствена резистентност и отново да се превърне в основна заплаха за здравето. Лекарствено-устойчива чумна бактерия е открита в Мадагаскар през 1995 г.

Чумата е причината за Черната смърт, която обхваща Азия, Европа и Африка през 14-ти век и убива милиони. Умират около 25% до 60% от европейското население. Болестта е отговорна и за чумата на Юстиниан в Източната Римска империя през 6-ти век сл. Н. Е. Понастоящем чумата не се смята за окончателно победена./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448