Британският премиер обеща намаляване на данъците след отслабването на инфлацията

ЕС и Свят 20.11.2023 18:29 Снимка: ДНЕС+

Британският премиер обеща намаляване на данъците след отслабването на инфлацията

Британското правителство ще намали данъците, след като инфлацията в страната намалее. Това е заявил премиерът Риши Сунак само дни преди актуализацията на бюджета на Великобритания по-късно през седмицата, когато се очаква финансовият министър Джереми Хънт да обяви мерки за стимулиране на растежа на икономиката, предаде Ройтерс и БТА.

"Сега, когато инфлацията е наполовина и растежът ни е по-силен, което означава, че приходите са по-високи, можем да започнем следващата фаза и да насочим вниманието си към намаляване на данъците", каза Сунак.

Той подчерта, че правителството трябва да даде приоритет на намаляването на данъчната тежест, но и подчерта, че няма да повтори стъпките на неговата предшественичка на поста Лиз Тръс и да прибегне към намаляване на данъците, без да има конкретни подробности около необходимото финансиране.

Сунак каза още, че намаляването на данъците ще стане постепенно.

"Можете да ми вярвате, когато казвам, че можем отговорно да започнем да намаляваме данъците", каза британският премиер.

В речта си той се опита да противодейства на плановете на лейбъристите да заемат още милиарди лири, за да финансират нулевите нетни инвестиции на Великобритания.

Според Сунак "това повтаря икономическата грешка на миналогодишния минибюджет. Раздуването на разходната част с десетки милиарди лири, за които няма план от къде ще дойдат, е също толкова опасно, колкото раздуването на десетки милиарди лири за данъчни облекчения".

Той обаче отказа да коментира кои данъци вероятно ще бъдат намалени.

Също така правителството ще се съсредоточи върху решаването на т. нар. проблеми, свързани с предлагането, сред които основният е недостигът на работници.

"В момента около 2 милиона души в трудоспособна възраст изобщо не работят", каза Сунак, добавяйки, че иска да промени системата на страната за обезщетения за възрастни хора в трудоспособна възраст, за да накара повече от тях да се включат към пазара на труда.

Като други ключови компоненти на неговия дългосрочен план за икономически растеж, Сунак посочи изграждането на устойчива енергийна мрежа и образователна система от "световна класа".

Очаква се финансовият министър Джереми Хънт да представи есенната актуализация на бюджета в реч пред парламента в сряда, 22 ноември.

CHF CHF 1 2.02299
GBP GBP 1 2.31547
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.61518
USD USD 1 1.81364