Британия праща бойни кораби в Черно море

ЕС и Свят 18.04.2021 11:31 Снимка: ДНЕС+

Британия праща бойни кораби в Черно море

Великобритания ще изпрати в Черно море два кораба от кралския морски флот на фона на нарастващото напрежение по източните граници на Украйна заради руските военни маневри, съобщава в. "The Sunday Times" с позоваване на високопоставени източници от флота.

Според публикацията, става дума за ескадрен миноносец тип 45 с управляеми ракети и фрегата тип 23 за противодействие на подводници. Двата кораба са част от в оперативно-тактическа група в Средиземно море.

Двата кораба ще влязат през Босфора през месец май.

Прехвърлянето им е сигнал за солидарност с Киев, след отмяната на американската заявка за изпращане на два кораба от военноморските сили на САЩ в Черно море.

Припомняме, на 17 април отряд от 15 кораба от Каспийската флотилия на руските ВМС навлезе в Черно море.

Сред тях има три артилерийски и осем десантни катера, както и кораби по поддръжката.

Самолети на кралските ВВС F-35B Lightning стелт и хеликоптери за лов на подводници Merlin ще бъдат в готовност на флагманския кораб на ударната група, самолетоносача HMS Queen Elizabeth, за да подкрепят военните кораби в Черно море, съобщава "Ройтерс".

Говорител на министерството заяви, че правителството на Обединеното кралство работи в тясно сътрудничество с Украйна за наблюдение на ситуацията и продължава да призовава Русия за деескалация.

"Обединеното кралство и нашите международни съюзници са непоклатими в нашата подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна"./news.bg

CHF CHF 1 1.78192
GBP GBP 1 2.27388
RON RON 10 3.96962
TRY TRY 10 1.9401
USD USD 1 1.60709