Бразилия засилва охраната на важни сгради в столицата

ЕС и Свят 17.01.2023 13:05 Снимка: ДНЕС+

Бразилия засилва охраната на важни сгради в столицата

В понеделник бразилските власти предприеха мерки за повишаване на сигурността на правителствените сгради след бунтовете. Те също така официално обвиниха 39 души в престъпления срещу държавата по време на жестокия бунт от 8 януари, съобщи АФП.

Областните власти на столицата Бразилия заявиха, че ще удвоят броя на силите за сигурност.

Действащият областен управител Селина Леао каза пред репортери в понеделник, че батальонът на военната полиция, отговарящ за сигурността, ще бъде увеличен от 248 на 500 членове на постоянна основа за "максимално спокойствие".

Леао замества Ибанейс Роча, който е обект на разследване за възможни връзки с бунтовете и е освободен от задълженията си за 90 дни.

Заместник-министърът на правосъдието на Бразилия Рикардо Капели каза на същата пресконференция, че следователите се опитват да установят дали е имало "професионалисти" сред бунтовниците, които настояха за военен преврат.

Упълномощен от изпълнителната власт да поеме отговорността за сигурността в Бразилия след насилието, Капели цитира свидетелски показания на "мъже с познания на терена и бойни тактики" сред демонстрантите.

Левият нов президент Лула да Силва и неговият министър на правосъдието казаха, че вълненията вероятно не биха се случили без вътрешна помощ, включително от силите за сигурност.

Окръг Бразилия е под федерален контрол с президентски указ след бунтовете на последователи на крайнодесния бивш президент Жаир Болсонару.

Четиридесет и четирима военни полицаи бяха ранени, докато защитаваха сградите от бунтовници, каза Капели.

Пълният размер на щетите върху националното наследство все още се установява.

Прокуратурата повдигна официални обвинения срещу 39 души - сред около 1200-те, които все още са арестувани за бунтовете - за въоръжено престъпно сдружение, увреждане на наследството, насилие срещу демократичната държава и организиране на преврат.

"Нашето безпокойство е тези действия никога повече да не се повтарят", каза главният прокурор Аугусто Арас.

Арас също нареди замразяване на 40 милиона реала (7,7 милиона щатски долара) активи, принадлежащи на 39-те лица.

Болсонару, който е в Съединените щати, отрече всякаква връзка с бунта.

Бившият лидер, който от години се опитваше да хвърли съмнение върху международно приветстваната избирателна система на Бразилия, беше включен в разследване за произхода на безредиците.

Болсонаро, който предложи мълчаливо осъждане на въстанието часове след неговото възникване, се появи във видео, публикувано в понеделник от новинарския уебсайт Metropoles, говорейки пред поддръжници близо до ваканционното си жилище в Орландо.

"Съжалявам за това, което се случи на 8-ми, беше нещо невероятно", каза Болсонару.

Бившият министър на правосъдието на Болсонаро Андерсън Торес - който отговаряше за сигурността в Бразилия по време на бунта - беше арестуван в събота.

Според федералната полиция 1159 души от повече от 2000 първоначално задържани заподозрени бунтовници са все още арестувани.

Междувременно прокуратурата съобщи, че повече от 800 са се явили на първоначално изслушване за задържане.

Федералната полиция от своя страна съобщи, че специална операция, наречена "Одисей", е довела до ареста на един човек в понеделник.

Целта беше да издири "лица, разследвани за антидемократични действия след втория тур на президентските избори" през октомври, "както и действията, извършени на 8 януари".

Една от трите заповеди за арест е изпълнена успешно, се казва в изявление, без да се предоставят подробности.

Двама души остават на свобода.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648