Бивш гръцки министър открит мъртъв в морето

ЕС и Свят 25.01.2021 16:04 Снимка: ДНЕС+

Бивш гръцки министър открит мъртъв в морето

Сифис Валиракис е един от основателите на ПАСОК

Бившият министър на ПАСОК Сифис Валиракис е открит мъртъв в неделя край бреговете на остров Евия, съобщава агенция АНА. 77-годишният мъж изчезна в неделя следобед. Съпругата му предупреди бреговата охрана, която откри надуваемата му лодка с включен двигател. Предполага се, че става въпрос за нещастен случай, при който Валиракис се е подхлъзнал и паднал от лодката.

Тялото му е открито по-късно вечерта на около една миля от лодката и е изпратено за аутопсия. Валиракис е бил министър на обществения ред от 1995 до 1996 г. в социалистическото правителство на ПАСОК.

„Сифис Валиракис е смел демократ, безстрашен борец на съпротивата по време на диктатурата, безкористен член на парламента и министър по време на демокрацията. Политически противник, но никога враг", написа в Туитър гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.

Валиракис е един от основателите на ПАСОК, воювал срещу военната диктатура в Гърция.

Бил е обучаван в лагер на Организацията за освобождение на Палестина. Арестуван е арестуван през 1971 г. и е затворен на остров Корфу. Година по-късно успява да избяга от там, плувайки към Албания, където иска политическо убежище от управляващия по това време Енвер Ходжа.

Албанските власти го арестуват по подозрение в шпионаж, но по-късно е освободен след намесата на политическите си приятели./tribune.bg

CHF CHF 1 1.78029
GBP GBP 1 2.24671
RON RON 10 4.01196
TRY TRY 10 2.1691
USD USD 1 1.61359