Белият дом: "Северен поток 2" е лоша сделка за Европейския съюз

ЕС и Свят 17.02.2021 08:05 Снимка: ДНЕС+

Белият дом: "Северен поток 2" е лоша сделка за Европейския съюз

Президентът на САЩ Джо Байдън смята, че газопроводът "Северен поток 2" е лоша сделка за Европейския съюз - негативната позиция на Вашингтон по отношение на строителството на газопровода остава непроменена. Това заяви на брифинг пресаташето на Белия дом Джен Псаки, цитирана от "Свободна Европа".

По думите й, американските власти внимателно следят дейностите по газопровода и оценяват ефективността от въвеждането на санкции. Псаки изтъква, че решенията за следващите стъпки ще бъдат вземани "в координация със съюзниците и партньорите" на САЩ.

Изданието "Wall Street Journal" по-рано напомни, че във вторник изтича законовият срок, даден от Конгреса на Белия дом за публикуване на списъка на компаниите, извършващи дейности по газопровода, за които са предвидени санкции.

По-рано американски сенатори призоваха президента Джо Байдън да наложи санкции срещу дострояването и пускането в експлоатация на газопровода "Северен поток 2". В писмо до Байдън, цитирано от Дойче веле, републиканецът Джим Риш и демократката Джийн Шейхин заявяват, че очакват с нетърпение за работят заедно с президента, за да сложат край на "този опасен проект".

През януари депутатите в Европейския парламент приеха резолюция, призоваваща за спирането на "Северен поток-2", редица държави от общността също апелират за прекратяване на проекта. Властите в Германия обаче са категорични, че ще го завършат, въпреки че и опозицията в страната се обяви за неговото спиране или поне замразяване./news.bg

CHF CHF 1 1.77625
GBP GBP 1 2.25344
RON RON 10 3.97018
TRY TRY 10 2.02274
USD USD 1 1.63176