Беларус няма да обявява мобилизация, успокоява Лукашенко

ЕС и Свят 23.09.2022 18:49 Снимка: ДНЕС+

Беларус няма да обявява мобилизация, успокоява Лукашенко

В Беларус няма да има мобилизация. Това обяви президентът на страната Александър Лукашенко, цитиран от ТАСС и агенция БелТА.

"Тази мобилизация е в Русия. Факт е, че те (Западът) сега се опитват да отгатнат какво сме намислили. Няма да има мобилизация. Това е лъжа", подчерта беларуският лидер.

По думи на Лукашенко противниците на режима му разпространяват различни неверни слухове в това отношение.

Той бе категоричен, че Беларус със сигурност ще отговори на евентуални заплахи и опити за извършване на терористични актове.

Президентът поясни, че за целта редовно се провеждат различни учения, включително и с участието на армията и народната милиция, за да бъдат хората наясно със задълженията си и да имат необходимите военни умения.

Лукашенко обаче отново подчерта, че Беларус ще "воюва само когато трябва да защитим своя дом, своята земя".

В сряда руският президент Владимир Путин обяви частична военна мобилизация в страната. Той аргументира решението си с мотива, че Москва трябва да предприеме необходимите стъпки, за да защити своя суверенитет, тъй като Западът се стреми да "отслаби" и "унищожи" Русия.

Руският президент обвини Запада, че е наредил на Украйна да подкопае мирните преговори с Москва, заявявайки, че Западът няма да бъде доволен от мирно решение на конфликта.

След обявяването на мобилизацията военните комисари в поне четири руски региона са подписали заповеди, с които забраняват на наборниците да напускат градовете си. В руските социални мрежи и канали се разпространява информации, че се получили призовки и хора без никакъв военен опит и научни работници.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648