Байдън осъди нападението срещу Рушди

ЕС и Свят 14.08.2022 19:39 Снимка: ДНЕС+

Байдън осъди нападението срещу Рушди

Американският президент обеща „солидарност“ с идеалите на писателя

Президентът на САЩ осъди атаката срещу Салман Рушди в Ню Йорк, която за малко не отне живота му. „Джил и аз бяхме шокирани и натъжени да научим за жестокото нападение срещу Салман Рушди вчера в Ню Йорк“, каза Джо Байдън в изявление, публикувано от Белия дом. „Ние, заедно с всички американци и хора по света, се молим за неговото здраве и възстановяване. Благодарен съм на първите реагирали и на смелите хора, които се впуснаха в действие, за да окажат помощ на Рушди и да усмирят нападателя."

Рушди, чийто роман „Сатанински строфи“ предизвика смъртни заплахи от страна на лидера на Иран през 80-те години на миналия век, бе откаран с хеликоптер в болница и претърпя операция, след като бе намушкан с нож във врата и корема в петък. Неговият агент Андрю Уайли каза, че писателят е бил на вентилаторно дишане в петък вечерта, с увреден черен дроб, прекъснати нерви на ръката и око, което вероятно ще загуби. В неделя дойде новината, че британският писател вече е в съзнание и дори говори.

24-годишният Хади Матар от Ню Джърси, обвинен в извършването на нападението, обяви, че е невинен в съда в Ню Йорк.

"Салман Рушди – със своята проницателност към човечеството, с несравнимия си усет за история, с отказа си да бъде сплашен или накаран да мълчи – отстоява основни, универсални идеали“, добавя Байдън в изявлението си. "Истина. Кураж. Устойчивост. Способността да споделяте идеи без страх. Това са градивните елементи на всяко свободно и отворено общество. И днес ние потвърждаваме нашия ангажимент към тези дълбоко американски ценности в солидарност с Рушди и всички онези, които се застъпват за свободата на изразяване."

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648