Арестуваха две жени в Сидни след поругаване на паметник на капитан Кук

ЕС и Свят 14.06.2020 11:14 Снимка: ДНЕС+

Арестуваха две жени в Сидни след поругаване на паметник на капитан Кук

Австралийската полиция е арестувала две млади жени, след като статуя на британския изследовател Джеймс Кук в Сидни бе обезобразена, информира Ройтерс.

Кук е капитан на първия западен кораб, достигнал източните брегове на Австралия.

По статуята му в "Хайд парк" в най-големия австралийски град са били изрисувани графити днес рано сутринта. Малко по-късно са арестувани двете жени, които са в края на 20-те си години. Те са задържани с чанта, пълна със спрейове, отказали са да бъдат пуснати под гаранция и ще бъдат обвинени в разрушаване и увреждане на собственост, посочиха полицията и БТА.

При атирасистките протести, избухнали по цял свят след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд при арест в американския град Минеаполис, се отправят искания да бъде направена преоценка на наследството на някои от създателите на европейски империи, а статуите им да бъдат свалени.

През последните седмици по света демонстранти повалиха статуи на редица исторически фигури от времето на европейския империализъм - от Сесил Роудс в Англия до Кристофор Колумб в Съединените щати и белгийския крал Леополд Втори.

Статуята на Кук в Сидни бързо беше почистена от общинските служби./БТА

CHF CHF 1 1.81752
GBP GBP 1 2.135
RON RON 10 4.02434
TRY TRY 10 2.18017
USD USD 1 1.65931