Ан Идалго се готви за президент на Франция

ЕС и Свят 16.06.2021 17:28 Снимка: БГНЕС

Ан Идалго се готви за президент на Франция

Кметът социалист на Париж Ан Идалго намекна, че планира да се яви на президентските избори през 2022 г., като заяви, че избирането за първи път на жена за президент на Франция би променило отношенията на французите с управляващите.

В публикувано днес интервю тя заяви,че ще навлезе във все по-пренаселеното поле от желаещи, но такова, което е доминирано от фигури в центъра и вдясно, като се очаква центристкият президент Еманюел Макрон и крайнодесният лидер Марин льо Пен да се явят на балотаж.

Досега социалистите не успяха да окажат влияние върху надпреварата след единствения мандат през 2012-2017 г. на последния френски президент социалист Франсоа Оланд, който го направи толкова непопулярен, че не си направи труда да се кандидатира повторно.

Запитана от седмичник "Le 1" за нейните намерения през 2022 г., Идалго каза: "Ако сега не се предприемат силни действия, нито нашите деца, нито нашите внуци ще имат възможност да планират света, който искат."

Тя каза, че отделянето на средната класа от политиката рискува да подпомогне възхода на популизма и да разруши демокрацията.

"Това ме подтиква да действам в полза на моята страна, за да се чуе и другият глас, да предложа друга политическа оферта," каза Идалго.

Тя добави: "Убедена съм, че жената може да промени връзката с властта. Това би било пълен пробив."

Кмет на Париж от 2014 г., Идалго се стреми да превърне задръстената френска столица в по-чисто и екологично място за живеене, превръщайки екологичните политики в своя визитна картичка.

Миналия месец беше обявен план за забрана на повечето превозни средства в центъра на града от следващата година, докато от кметството съобщиха, че тази седмица собствениците на мотоциклети и моторизирани скутери ще трябва да плащат, за да паркират своите возила в Париж./БГНЕС

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448