Американски кардинал: Здравословните проблеми няма да спрат папата

ЕС и Свят 12.05.2022 20:13 Снимка: ДНЕС+

Американски кардинал: Здравословните проблеми няма да спрат папата

Папа Франциск "няма да спре" въпреки скорошните здравословни проблеми, които го принудиха да използва инвалидна количка, каза кардинал Кевин Фарел от ватиканската курия, цитиран от Ройтерс.

Кардинал Кевин Фарел, направи коментара, докато представяше посланието на папата за Световния ден на Римокатолическата църква за възрастните хора, празнуван тази година на 24 юни.

Франциск учреди деня през 2021 г., за да привлече вниманието към нуждите на възрастните хора и да подчертае техния потенциал като активни членове на обществото, които не трябва да бъдат отхвърляни.

"Той приема ограниченията си в този момент с голям дух и голямо сърце. Мисля, че е пример за всички нас. Не бива да крием факта, че с възрастта намаляваме способността ни да играем активна роля в животът на света около нас", каза Фарел.

"Но той ни показва също, че с ограниченията, които има физически и с възрастта, той няма да спре", каза той.

85-годишният папата страда от обостряне на болка в дясното коляно в допълнение към дългогодишния си ишиас, който също причинява болка в краката.

Миналия четвъртък той използва инвалидна количка публично за първи път и оттогава използва такава по време на частни и публични аудиенции.

Фарел каза, че Франсис е чудесен пример за възрастните хора, защото е решил да изпълнява задълженията си възможно най-добре, въпреки "ограничението да бъде в тези дни в инвалидна количка заради коляното си".

В посланието си папата каза, че възрастните хора не са разбирани и твърде често младите поколения искат да ги скрият от погледа си.

"Много хора се страхуват от старостта. Смятат я за нещо като болест, с която е най-добре да се избягва всеки контакт", каза папата, наричайки отношението резултат от културата на "отхвърляне".

Здравето на папа Франциск наложи отлагането на пътуването до Ливан следващия месец, но той все още не се е отказал от две пътувания през юли, едното до Южен Судан и Демократична република Конго, а другото до Канада. Преди това се очаква да му бъде извършена операция на коляното.

В края на месец април папата внезапно отмени планираните си дейности за деня заради пристъп на болка в коляното, съобщи Ватикана, цитиран от Ройтерс.

В изявлението се казва, че лекарите му са му наредили да почива и че той няма да участва в заседание на Съвета на кардиналите, който го съветва по въпроси на църквата.

85-годишният папа трябваше да ограничи събитията през последните седмици заради болката в дясното коляно.

Няколко пъти през Великденския период той присъства, но не е води литургиите в базиликата Свети Петър. Вместо това той делегира архиепископ или кардинал да отслужва литургията, докато той седи по време на службата и да чете проповедта си също седнал.

Папата миналата година претърпя операция за отстраняване на част от червата му, но и тогава не ограничи активността, с изключение на краткия му престой в болницата.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648