Адмирал от НАТО: Повече пари за отбрана не значи по-голяма сигурност - боеприпасите поскъпват

ЕС и Свят 17.09.2023 17:30 Снимка: ДНЕС+

Адмирал от НАТО: Повече пари за отбрана не значи по-голяма сигурност - боеприпасите поскъпват

Драстичното покачване на цените на боеприпасите означава, че по-високите разходи за отбрана на съюзниците не водят автоматично до по-голяма сигурност, заяви днес холандският адмирал Роб Бауер, председател на Военния комитет на НАТО, и призова за повече частни инвестиции в отбранителните компании, предават Ройтерс и БТА.

"Цените на оборудването и боеприпасите се покачват. В момента плащаме все повече и повече за едно и също нещо", каза Бауер на годишната среща на началниците на отбраната на страните от алианса в Осло.

"Това означава, че не можем да се уверим, че увеличените разходи за отбрана действително водят до повече сигурност", допълни той.

НАТО настоява за засилване на производството в областта на отбраната, за да се задоволи търсенето на оръжия и оборудване, което рязко нарасна след нахлуването на Русия в Украйна, тъй като съюзниците не само бързат с доставките за Киев, но и създават свои собствени запаси.

Един от основните проблеми е недостигът на 155-милиметрови артилерийски снаряди, като Киев изстрелва до 10 000 такива снаряда на ден, отбелязва Ройтерс.

"Четиридесет процента от (украинската) икономика се изпариха в първите дни на войната, това бяха до голяма степен частни пари, които вече ги няма", посочи Бауер.

Той настоя бизнес лидерите да ускорят разширяването на производствения капацитет.

Според Бауер обаче няма връзка между недостига на боеприпаси и трудностите при напредъка на контраофанзивата в Украйна.

"Причината, поради която това отнема време, е, че е изключително опасно, защото има огромно количество мини", каза той. Бауер допълни, че Украйна все още напредва с между 200 и 300 метра на ден.

CHF CHF 1 2.01549
GBP GBP 1 2.2841
RON RON 10 3.93068
TRY TRY 100 5.63583
USD USD 1 1.83147