51% от избирателите подкрепят независимост на Шотландия

ЕС и Свят 09.09.2021 17:38 Снимка: ДНЕС+

51% от избирателите подкрепят независимост на Шотландия

Шотландия остава почти равномерно разделена по въпроса дали да стане независима страна според ново проучване за Sky News.

Шотландия ще гласува с 51% "за" срещу 49% "против" независимост, докато тези, които казват, че не знаят, и тези, които не гласуват, са изключени, поставяйки резултата в границите на статистическата грешка. Това е първото повеждане на "да" от края на април.

Това са резултатите от ексклузивно допитване на Opinium за Sky News, проведено в навечерието на годишната конференция на Шотландската национална партия.

Това показва, че отношението към независимостта остава като цяло непроменено от времето малко преди изборите в Шотландия през май, при които на Шотландската национална партия малко не ѝ достигна да получи пълно мнозинство в шотландския парламент.

В последното допитване на Opinium резултатите бяха 50-50 процента "за и "против" независимостта. Впоследствие националистите съставиха официална коалиция със Зелената партия, осигурявайки си пълно мнозинство.

51% подкрепа е доста по-ниска от устойчива преднина от 60% в допитванията, които наскоро държавният секретар за Шотландия Алистър Джак предположи, че ще бъдат необходими за предизвикване на нов референдум за независимост.

Коментарите на Джак бяха все пак полезни за националистите, тъй като показват, че части от британското правителство са склонни да обмислят обстоятелствата, при които е възможен друг референдум, вместо автоматично да го изключват.

Освен това 13% от хората, гласували "не" на последния референдум, сега биха гласували "да", докато само 8% отиват в другата посока. В допълнение, "не" гласоподавателите сега са по-склонни да са колебливи от гласувалите с "да" (10% към 6%).

Обществеността също така е равномерно разделена, в рамките на статистическата грешка, относно това дали трябва да има референдум през следващите пет години, като 46% казват, че трябва, а 44% казват, че не трябва.

Това е малко по-високо в сравнение с края на април, въпреки че въпросът е бил променен леко.

Междувременно повече избиратели одобряват, отколкото не одобряват коалицията на Шотландската национална партия с шотландските Зелени. Около 44% са казали пред Opinium, че тя е добра, 33% лоша и 23% са казали, че не знаят. Шотландските Зелени ще подкрепят настояването за нов референдум за независимост в този парламент.

Крис Къртис, социолог от Opinium, каза, че ако има ентусиазъм да се направи референдум, юнионистката кауза може да затрудни защитата на статуквото.

"Въпреки че може да няма изгарящ апетит за поредния референдум за независимостта на Шотландия, данните показват защо националистите биха имали по -голям шанс да спечелят втори път", каза той пред Sky News.

Въздействието на аргументите за референдума за Brexit улеснява положението на шотландската независимост, каза г -н Къртис.

"Първо, Brexit обърка икономическите аргументи, които промениха резултатите през 2014 г./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448