30 задържани в Армения след протест срещу определянето на границата с Азербайджан

ЕС и Свят 02.05.2024 15:42 Снимка: ДНЕС+

30 задържани в Армения след протест срещу определянето на границата с Азербайджан

В Армения бяха задържани 30 протестиращи срещу делимитацията /б.р. определяне на положението на държавната граница между съседни държави по картографски материали, кадастърна документация, други справочни материали и данни и нейното нанасяне на топографски карти/ на границата с Азербайджан, които блокираха пътя в село Киранц в Тавушска област, предаде РИА Новости.

„30 души са отведени от село Киранц в полицейския участък“, казаха полицейски източници на агенцията.

Обществената организация „Тавуш за името на родината“ заяви, че сутринта жителите на Киранц, които блокирали пътя, „използваха груба сила“ и бяха отведени в полицейското управление на град Иджеван.

Активисти твърдят, че в момента сред задържаните е депутатът от опозиционната фракция "Армения" Гарник Даниелян, а в самото село са изпратени значителни сили на реда.

Скоро стана известно, че всички задържани са освободени.

В средата на април специални комисии на Армения и Азербайджан предварително съгласуваха границата между четири азербайджански и четири арменски села (включително Керанц). Така се очаква границата да се приведе в съответствие с тази, която съществуваше между съветските републики към момента на разпадането на СССР.

Това предизвика протести в Армения. От 20 април активистите блокират различни магистрали, включително пътя, водещ към Грузия в района на Тавуш. Те настояват да се спре процесът на делимитация и прехвърляне на гранични територии на Азербайджан.

CHF CHF 1 2.05143
GBP GBP 1 2.3227
RON RON 10 3.9295
TRY TRY 100 5.60689
USD USD 1 1.83027