2800 евро струва пътят на мигрантите от Турция до Сърбия

ЕС и Свят 18.09.2021 13:40 Снимка: ДНЕС+

2800 евро струва пътят на мигрантите от Турция до Сърбия

Средната сума за превеждане на мигранти от Афганистан до Германия или близка западно-европейска страна варира в порядъка на 8 000 -10 000 евро. За превеждането от Турция до Сърбия - 2800 евро, като по отделните точки се правят прецизни разбивки,

Данните бяха предоставено на брифинг на МВР по повод разбиването на група, която се е занимавала с трафик на нелегални мигранти.

На 16 септември е проведена специализирана полицейска операция, в резултат, на което е задържана престъпна група за извършване на престъпление - "нелегална миграция". Задържани са 7 лица, на които със заповед за полицейско задържане са оставени за 24 ч, на 4 от тях е удължен арестът за 72 ч. Предстои внасяне на искания за постоянни мерки за 4 лица. Това заяви Калин Стоянов, директор на ГДБОП, на пресконференция в МВР днес.

Реализацията на операцията е била в София, Русе, Хасково. Много добре структурирана група с участието на български и чужди граждани, строга йерархия с конкретна роля на всеки участник. Акцията се е подготвяла повече от година.

Деян Моллов, директор на Главна дирекция "Гранична полиция", добави, че е задържано едно лице, превело чужди граждани през границата. Организатор на групата е чужд гражданин - афганистанец.

Досега задържаните лица са обявявани като случаи за каналджийство в медиите, но се е целяло да се стигне до върха на групата.

Днес ще бъде внесено в съда искане за мярката на задържаните лица, стана ясно още на пресконференцията.

Получихме информация, касаеща дейност на организирана престъпна група, ангажирана с превеждане на мигранти през турско-българската граница, а впоследствие през българо-сръбската - каза Цветан Цветанов, директор на дирекция в ДАНС.

Той добави, че тази информация касае лица - афганистански, български граждани, като основно превежданите мигранти са афганистански граждани.

Цялата тази информация беше предоставена и систематизирана в пълен обем на ГДБОП и на Главна дирекция "Гранична полиция". Впоследствие организирахме съвместни екипи за работа по документиране престъпната дейност на засечената престъпна група и всичко завъриши с тази успешна специализирана операция, проведена на 16 септември тази година, каза още Цветанов.

Има множество данни, че тази група използва като пункт един район. Върхът на групата са хората, които поддържат връзка с трафикантите в Турция, където е известно, че се организира основно за организиране на мигранти по европейските маршрути, заплащането се осъществява през 4-ама членове на групата, мигрантите депозират сумата за превеждане обикновено при собственици на магазини или обменни бюра, базирани в Турция. Когато се предостави информация, че групата е пристигнала, се осбождава заплащането и се разпределя по веригата.

Има стотици помагачи - настанители, укриватели, на гранцата във вътрешността на страната, първо депо е Вакарел - Ихтиман, друга група ги превежда в София, следва укриване в места за настаняване или гористи местности. Други лица има на българо-сръбската граница. Мнозинството биват задържани във вътрешността на страната./news.bg

CHF CHF 1 2.00269
GBP GBP 1 2.28725
RON RON 10 3.9325
TRY TRY 100 5.59629
USD USD 1 1.80911