190 000 българи и румънци са поискали помощи от Лондон

ЕС и Свят 26.10.2021 10:19 Снимка: ДНЕС+

190 000 българи и румънци са поискали помощи от Лондон

Двойно повече европейци са кандидатствали за обезщетения по време на пандемията

190 000 българи и румънци са кандидатствали за обезщетения по време на пандемията във Великобритания, което е три пъти повече спрямо предишни години, когато са били около 66 000, разкри британският в. “Телеграф”. Общо претендиращите за помощи европейски граждани са се увеличили два пъти и са достигнали 800 000 души, което е най-голям ръст от 2013 г. За групата на присъединилите се по-рано от нас към ЕС държави, в която са Полша, Унгария и Чехия, скокът е 94 на сто - от 160 000 на 300 000 души.

Изданието изразява опасения, че много от разчитащите на парите на британските данъкоплатци европейци е възможно въобще да не живеят вече в Обединеното кралство, тъй като по данни на националната статистика най-малко 100 000 европейци са напуснали Острова по време на коронавирусната криза. Нито министерството на заетостта, нито данъчната служба са успели да осигурят поискана от вестника информация колко от молбите за помощи са подадени извън страната. Високопоставен правителствен източник обаче е признал, че това е проблем, който тревожи британските власти, тъй като 6,2 млн. граждани на ЕС имат право на обезщетения и данъчни кредити, след като са получили статут на уседналост във Великобритания. Това произтича от постигнатите между Лондон и Брюксел договорки за Брекзит.

“Те могат да претендират за тези пари, дори когато са се върнали в своите държави, което в дългосрочен план може да не е много справедливо. Това е нещо, което трябва да преразгледаме”, заявил правителственият представител.

Британските власти често са критикувани, че прекалено либерално са раздавали помощи по време на пандемията и е възможно хиляди хора да са злоупотребили с улеснените онлайн процедури. Още в края на миналата година източник от министерството на заетостта разкри пред в. “Дейли мейл”, че вероятно става въпрос за най-голямата финансова измама, извършена в историята на страната. По думите му 90% от кражбите са ръководени от криминални групи от България, Румъния, Полша, Албания и Турция.

Последните месеци данъчните служби правят хиляди проверки на отпуснати обезщетения на работещи, които е трябвало да останат в принудителен отпуск по време на пандемията. Те имаха право да получават до 80% от предишното си възнаграждение, или до 2500 паунда на месец, но много от кандидатствалите са лъгали за доходите си. Това е станало възможно, тъй като парите са давани на база направени декларации, за да не се бави отпускането им, но по-късно проверки са открили, че става въпрос за “спящи” фирми и дори за кражби на самоличност. Установено е например, че от един адрес са кандидатствали по 30 души за 2500 паунда на месец. Така станало ясно, че става въпрос за злоупотреба, зад която стои организирана престъпност.

Според неправителствени организации увеличаващите се искове от европейски граждани за помощи, които физически не се намират във Великобритания, не означават непременно злоупотреба. Те подчертават, че повечето от тях са работили в сектори като хотелиерство, почистване и услуги, които най-дълго са били затворени при пандемията и е нормално някои да са напуснали страната, за да спестят разходи за квартира и престой. Освен това те губят правото си на статут на уседналост в страната, който им дава достъп до помощи и държавни кредити като местно лице едва след две години отсъствие от Острова, които за голяма част от тях все още не са минали. А и не е изключено да пожелят да се върнат при липсата на работна ръка и все по-примамливите оферти за работа. Последните дни “Амазон” стана поредният работодател, който предлага 3000 паунда бонус на всеки, който се съгласи да започне работа до края на ноември. Причината е, че спешно се нуждае от 20 000 служители, за да се справи с нарастващите заявки за коледни доставки./24 часа

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448