100 милиона служители в САЩ ще бъдат подложени на задължителна ваксинация или регулярни тестове

ЕС и Свят 10.09.2021 14:36 Снимка: ДНЕС+

100 милиона служители в САЩ ще бъдат подложени на задължителна ваксинация или регулярни тестове

Президентът на САЩ Джо Байдън въвежда мерки, които изискват служителите в големите компании да бъдат ваксинирани или да се подлагат на тестове всяка седмица, предава BBC.

По думите на Бандън това не е въпрос на свобода или личен избор, а за лична защита и защита на околните. Новите изисквания ще засегнат около 100 милиона работници.

Около 80 милиона души в САЩ остават неваксинирани. Повече от 650 000 американци са починали от Covid-19 от миналата година.

Министерството на труда на САЩ ще изисква от всички частни фирми с над 100 служители да правят тестове за коронавирус на поне веднъж седмично. Освен това близо 17 милиона здравни работници в лечебните заведения, ще бъдат изправени пред същите изисквания.

Много американци са ваксинирани само с едната доза ваксина и според Байдън вината за продължаващата здравна криза в САЩ пада на 25%-те неваксинирани и политиците, които според него "активно работят за подкопаване на ваксинацията".

По думите на Байдън изискванията, предвидени за големите предприятия да предоставят платен отпуск на работниците за ваксинация, ще бъдат въведени през следващите седмици от Администрацията по безопасност и здраве при работа.

Предприятията, които не спазват новите правила ще подлежат на глоби за хиляди долари.

Други изисквания ще бъдат в сила за федералните работници. Според Белия дом ще бъдат засегнати около 2,5 милиона държавни служители. Преди те имаха възможност да се подлагат на редовни тестове, ако не желаят да бъдат ваксинирани. С новите правила служителите могат да бъдат уволнение, ако откажат ваксинация.

Други правила включват удвояване на глобите за пътници в самолети, които отказват да носят маска, повече здравни служители в райони с висок интензитет на заразяване с ковид./money.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448