Журналист: Случаят с ваксината на „АстраЗенека“ беше политизиран

България 06.03.2021 15:07 Снимка: ДНЕС+

Журналист: Случаят с ваксината на „АстраЗенека“ беше политизиран

Британската ваксина, разработена от Оксфордския университет и компанията „АстраЗенека“ бе спряна временно поради опасения, че тя не е безопасна и ефективна при по-възрастните хора. Впоследствие научно аргументирани данни от компанията са потвърдили, че ваксината е ефективна за всички възрастови групи.

„Германският изследователски екип разполагаше с много малка извадка от резултатите на тествани за ефективността на ваксината хора. Екипът заяви, че не разполага с достатъчно данни, но тази информация бе използвана от някои политици, най-вече от френския президент Еманюел Макрон, който заяви, че ваксината на „АстраЗенека“ е „почти неефективна“ за хората над 65 години“, коментира за БНР редакторът от Европейския отдел на Би Би Си Майк Сандърс, който следи темата. Той обяснява, че основната критика на ваксината на „АстраЗенека“ идва от френския президент Макрон, защото много от френските проекти за ваксина са „ударили на камък“, в т.ч. авторитетният институт „Луи Пастьор“ спира разработката на ваксина, а голямата френска фармацевтична компания „Санофи“ само бутилира продукцията на „Пфайзер“.

„Има една друга компания в Западна Франция „Валнева“, която също прави ваксини. Всъщност около нея има спор между Великобритания и Франция, защото британското правителство си хареса тази компания в град Нант и реши, че е добро място да инвестира и го направи доста рано в началото на пандемията. Освен всичко останало британското правителство плати за преоборудване на завода на „Валнева“ в шотландския град Ливингстън, така че да увеличи производствения си капацитет. В резултат на това Великобритания вече има заявки за първите дози на този френски производител за сметка на Франция и по-голямата част от ЕС“, уточнява редакторът на БиБиСи. По негова оценка големият проблем на Европейския съюз с доставката на ваксини се корени в решението на Европейската комисия да постигне на всяка цена много добри условия в договорите с фармацевтичните компании като цени и гаранции, така че те да обезщетяват страните членки, ако има нещо нередно с ваксините или възникнат други проблеми.

„Такива преговори изискват време, а междувременно държави като Великобритания поеха риск, като комарджии ако щете, и инвестираха много средства, и то по-рано, в производството на ваксини“, изтъкна Сандърс. Така страни като Обединеното кралство застават начело на опашката.  

Относно ролята на Брекзит при доставките на ваксини редакторът на БиБиСи е категоричен, че избягването на твърда граница с Ирландия е условието, което е спомогнало да се парира опитът на ЕС да прекрати износа на ваксини от негова територия към Великобритания.

„Разбира се, вдигна се много шум в Лондон, Белфаст и Дъблин и решението бе отменено много бързо. Така че от тази гледна точка да, Брекзит е фактор“, категоричен е Сандърс./tribune.bg

CHF CHF 1 1.77271
GBP GBP 1 2.2502
RON RON 10 3.97203
TRY TRY 10 2.02065
USD USD 1 1.63476