Животновъдът Николай Милков: Ограбиха ме за 81-ви път!!!

България 17.05.2015 21:29

Николай Милков е от видинското село Воднянци. От доста години се опитва да отглежда животни, да произвежда мляко и да прави сирене, но ромската мафия във Видинско непрекъснато краде и убива животните му. Набезите във фермата му са ежедневие и той не може да се справи с тях. Опитите му да опази животните си завършват с два жестоки побоя и няколко изстрела, на които е мишена. По думите му за една година същите тези цигани са му откраднали 41 крави, няколко други са отровили, а най-млекодайните му биволици са застреляни. Къде е абсурдът в цялата тази история и защо никой не се наема да спре набезите срещу животновъда и млекопроизводител са въпроси, на които търсим отговора лично от Николай.

- Говорите за кражби, нападения, побой, изстрели… - да не би да се намираме в някогашния Тексас?
- По-страшно е! Местните шерифи от Видинско въобще не се впечатляват от истории като моята. А и не си мисли, че само аз се пека на този огън!…

- Не си ли търсил защита от полицията?
- Не ме карай да се смея, защото въобще не ми е до смях. В полицията и прокуратурата съм подавал над 80 жалби за всяка от кражбите. И никой не дойде поне да види за какво става въпрос! Аз дори съм събрал в найлонови пликчета, според изискванията на криминологията, веществени доказателства срещу крадците, но какво от това?! Някой да ги е поискал, да ги е погледнал?! Казах вече, местните шерифи много добре знаят и за кражбите, и за нападенията над мен, но на тях им е наредено да не се занимават с моите проблеми.

- Защо?
- Защото не мълча и показвам кирливите им ризи навсякъде. А такива като мен са крайно неудобни и за тях най-добре е ако аз въобще изчезна от лицето на земята.

И очаквам всеки ден това да се случи

Участвах в няколко предавания на Георги Ифандиев по телевизията и разказах за проблемите на животновъдите и за кражбите, и за това как държавата прави всичко възможно да ме откаже от животновъдството. Две-три години си прекарахме времето в протести и стачки, но нищо не постигнахме. Решихме с един друг животновъд - Адриан Цаковски, и още 16 земеделски производители, да изкараме 25 юници пред Министерството на земеделието. Подкарахме животните и малко преди да стигнем Ботевград и да се качим на магистралата за София, дойдоха 20 полицейски коли и два тира. С бой с палки и ритници натовариха животните в тировете, а нас ни откараха и затвориха в следствения арест на МВР-Мездра. На сутринта, като излизахме навън, ни чакаха журналисти с 15 камери, но не ни дадоха да говорим… Тези наши опити за стачки ги кръстихме Протеста на гладните.

- Доколкото си спомням, тогава имаше протести и на зърнопроизводителите?
- Те бяха две години след нас. Тогава латифундистите и агробароните нападнаха София и заеха мястото около храм-паметника „Александър Невски”. Всеки от тракторите им беше на цената на 2-3 софийски апартамента без прикачния инвентар. Който пък от своя страна имаше стойността на 3-4 софийски апартамента. На тези момчета, които караха тракторите, им плащаха по 100 лева на ден.

- Всъщност каква е дейността на твоята фирма?
- Имам, по-скоро вече имах, кравеферма и ферма за биволи. От млякото правех сирене във Воднянци.

Сега вече нямам почти нищо

Само преди четири-пет дни същите цигани ми откраднаха три от няколкото телета, които си бях оставил. Защото оцелелите крави ги натоварих на камиони и ги закарах във фермата на приятел далече оттук, за да съм сигурен, че и малкото ми животни ще оцелеят.
Фермата ми беше пълна с елитни животни, които циганите съсипаха. И знаеш ли къде е абсурдът? Всички знаят, и полицията знае къде са кравите ми, но нищо не прави, за да ми ги върне. Ветеринарните лекари ми казват, че ако сега отида в циганския квартал, ще намеря половината от кравите си там, макар и с друга маркировка. Но ветеринарите ги познават, аз също си познавам животните. Но съм сигурен, че моят бизнес се унищожава по поръчка.

- Защо мислиш така?
- Ще ти кажа. Заради евросубсидиите! Проучил съм ситуацията и гарантирам, че цифрите, които ще ти кажа, са верни. 4% от българските земеделци източват 80% от тези субсидии. Това са хората, които аз наричам латинофундисти и агробарони. Те не са повече от 4000 човека. От 20 до 30 от тях са супербогати. 12 души са крупните зърнопроизводители в България, които обират лъвския пай. В света няма друга такава държава, повярвай ми! Тя е единствената, в която няма определен таван за получаване на субсидиите и които субсидии са обложени с плосък и корпоративен данък. Какво можем да постигнем ние, дето се опитваме да правим бизнес със стотина крави и биволици? Просто да фалираме…

- Доколкото знам, участвал си в много телевизионни предавания само и само да те чуят управляващите. Само в СКАТ си бил повече от 10 пъти. Никой ли не те чу?
- Кой да ме чуе? Валери Симеонов ли?

- Нека да се върнем към кражбите от фермата ти. Знаеш ли кои са крадците?
- Знам ги, разбира се. И полицията ги знае. На мен за една година са ми откраднати 41 животни – крави, телета, бикове, биволи. Както вече казах, циганите не само крадат, те са ми застрелвали и тровили животни. Това се случва заради лъжепатриотите от СКАТ, с които работих една година, помагах им. Откакто те влязоха в парламента, сякаш се съюзиха с крадците. А и как иначе – идват избори, циганите са им разменна монета.

- Но ти сам ми каза, че СКАТ са снимали два пъти фермата ти, правили са филм за тебе…
- Да, наистина идваха два пъти репортерски екипи. Първия път правиха филм за фермата ми, който доста се въртя по техните програми. Това беше преди две-три години. Втория път аз ги извиках инцидентно, когато започнаха да строят фотоволтаиците край фермата ми. Най-безпардонно камионите, натоварени с оборудването, започнаха да минават през фермата ми, която е частен обект. Бях възмутен от това, че камионите не са дезинфекцирани, не се спазват никакви правила, мачкат и тъпчат, откъдето минат. Направиха го урболешката, макар че чехите, които строиха тези фотоволтаици, са европейци. Та тогава дойде телевизия СКАТ, дойде полиция и прокуратура, направиха устни предупреждения и си заминаха. А тези продължиха да си минават през фермата ми и да ме тормозят. После дойдоха двамата водещи от СКАТ - Теодор Ангелов и Найден Рангелов, и се караха и си дърпаха микрофоните кой да вземе интервю от чехите - уж да разберат на кого са фотоволтаиците. Срамна работа!… Аз говорих пред камерата за това кои хора са сменили статута на земята, кой е закупил терените и как трябва да заплатят на собствениците по 25 хиляди лева на декар за сменения статут от земеделска в индустриална. Казах още, че тези олигарси трябва да заплатят на община Димово около 210 милиона само за това, че са сменили статута на земята. Шефът на служба „Земеделие” Николай Ценов Тодоров е направил заменките, без да ги съгласува с Министерството на земеделието. Казах още пред камерите, че този човек си е слагал подписа и печата под всички документи, които не са в съответствие със закона. По моя жалба, заведена под № 4 от 2012 година му повдигнаха обвинение. Преди това обаче имах 4 отказа, но се намери един заместник окръжен прокурор Дуцов, който най-после образува дело.

- Николай, това е друга тема за разговор, нека се върнем към кражбите. Сигурен ли си, че крадците са роми?
- Видински цигани ми крадат кравите от година и половина. Запиши си едно име – Кочо Маринов. Той е бил общински съветник в община Видин и стана известен със скандалната си сделка, която сключи с общината да охранява парка във Видин срещу 50 000 лева на месец. Този същия Кочо Маринов и неговата банда успяха да вербуват една моя работничка циганка. Тя беше теглила кредит от Пощенска банка и не можеше да го връща. Те й дали пари да си плаща кредита срещу обещанието да им помага при краденето на моите животни. Полицията знае, но и тя, и прокуратурата са благосклонни към същия този Кочо, който пък работи със скандалния Алико. Той вече е покойник, но синовете му го заместват в делата му. А през миналата година същите тези Аликови синове са разследвани за източването на над 2 милиона ДДС от държавата. Предполагам, че и далаверите на шефа на земеделието, и на Аликовите синове ще се прикрият, защото тук във Видин се разчита на циганските гласове. Но да не пропусна да кажа, че цялата тази пасмина си има и главатар, който е в затвора, но оттам ръководи тази организирана престъпна група. Той е във Врачанския затвор, осъден за трето, поредно изнасилване. Забележи обаче,

за трето, брутално изнасилване ще лежи в затвора само една година?!

От килията той командва мафиотската група, която е съставена от негови бивши съкилийници. Същите откраднаха 40 крави и на един друг животновъд – Младен Цветанов Вълчев. И какво от това – всичко се покрива! Вече няма от какво да се страхувам и ще кажа, че всичките тези кражби се покриват от двама корумпирани директори на видинската полиция. Това са господата Джунински и Ваню Димитров.

- Кажи какви загуби имаш досега от кражбите?
- Загубите ми се изразяват в стотици хиляди левове. Като имаш предвид, че кравите ми бяха порода Симентал, алпийска порода, елитни животни. Само едната от тях струва между 1500 и 1700 лева. Всяка крава ми дава годишна лактация от 4 до 5 хиляди литра мляко. Освен това всяка крава ми дава теле и 300 лева субсидии. Съсипан съм, унищожен съм и няма кой да се изправи срещу наглите цигани!… Това е…


Едно интервю на Тодорка НИКОЛОВА ,blitz.bg

CHF CHF 1 2.01134
GBP GBP 1 2.2729
RON RON 10 3.93045
TRY TRY 100 5.62332
USD USD 1 1.83233