Земеделският министър с резерви за подхода на ЕК за наблюдение на горите

България 12.10.2021 16:32 Снимка: ДНЕС+

Земеделският министър с резерви за подхода на ЕК за наблюдение на горите

Управлението на горите е приоритет и отговорност на държавите членки на Европейския съюз. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите проф. д-р Христо Бозуков на заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство, което се провежда в Люксембург.

Той подчерта, че може да бъде постигнат баланс между трите стълба на устойчивост, само ако той бъде съобразен с националните и регионалните особености на горското стопанство.

Според него необоснованото ограничаване на икономическите ресурси на горите при липса на външно финансиране в крайна сметка ще доведе до влошаване и на всички останали функции на горите поради невъзможност за адекватното им управление.

Бозуков посочи, че остойностяването на екосистемните услуги от горите ще допринесе значително за засилване на техните социални функции и ще подпомогне за диверсифициране на приходите от горите.

Относно предвиденото законодателно предложение за наблюдението, докладването и събирането на данни за горите на ЕС той обясни, че предложеният подход от ЕК не е най-ефективният метод за постигане на тази цел. Приветстваме готовността на ЕК да използва технологии за дистанционно наблюдение в горите, доколкото това не носи допълнителни разходи за държавите членки, уточни земеделският министър.

Според него предвидените в Стратегията на ЕС за горите за 2030 г. нови индикатори за устойчиво управление на горите и схеми за доброволно сертифициране трябва да се надградят, като не пренебрегват одобрените критерии, разработени в рамките на Министерския процес за опазване на горите в Европа, преименуван на "Горите на Европа"./news.bg

CHF CHF 1 1.81583
GBP GBP 1 2.29719
RON RON 10 3.97502
TRY TRY 10 1.95612
USD USD 1 1.6448