Здраве и добронамереност между хората – това си пожелаха българите за Коледа

България 25.12.2020 13:33 Снимка: ДНЕС+

Здраве и добронамереност между хората – това си пожелаха българите за Коледа

Тържествен камбанен звън от купола на столичния катедрален храм „Св. Александър Невски“ възвести за сетен път Рождество Христово, за да изпълни с мир и любов сърцата на хората и тази Коледа, предаде репортер на БГНЕС.

Десетки миряни се стекоха в храма от рано сутринта, за да присъстват на Божествената света Литургия, оглавена от Негово светейшество Българският патриарх Неофит, в съслужение с Техни преосвещенства Мелнишкия епископ Герасим – главен секретар на Св. Синод, Белоградчишкия епископ Поликарп – викарий на Софийския митрополит и други духовници.

Негово светейшество вече отправи и своето патриаршеско послание, с което пожела: „Светлината, изгряваща днес с Рождеството на нашия Господ Бог и Спасител Иисус Христос, да огрява всички верни чеда на Православната ни църква, в Родината ни и далеч от нея, и Неговият мир да бъде с всички нас!“.

„Честито Рождество Христово!“ – поздравяваха се хората, дошли в храма да се поклонят пред иконата на Божията майка и младенеца.

Богослужението премина при спазване на всички противоепидемични мерки, а молитви бяха отправени и за справяне с пандемията от коронавирус. Традиционно всички миряни си пожелаваха най-вече здраве в тези трудни за цялото човечество времена.

Ето какво споделиха някои от тях пред камерата ни за празника:

„Пожелавам си най-вече здраве, много любов и да мине тази истерия и този ужас, свързан с коронавируса. Аз мисля, хората ще запазят оптимизма си. Хората са силни по начало, мисля положително“.

„Здраве, мир и късмет за всички вкъщи, но и за всички българи. Въпреки всичко, трябва да запазим оптимизма си, за да пребъдем“.

„Първо – здраве за всички, за целия български народ. След това повече мир. Както се казва в посланието за Рождество Христово, да прославяме Бога, но имаме мир на земята и добронамереност между човеците. Специално за вашата агенция пожелавам по-добри отношения между България и Македония, изпълнение на договора и умиротворяване в името на истината и на общата история. В името на общото минало и на общото бъдеще в Европа“./БГНЕС

CHF CHF 1 1.77625
GBP GBP 1 2.25344
RON RON 10 3.97018
TRY TRY 10 2.02274
USD USD 1 1.63176