Коледният пост: До Бъдни вечер е особено време

България 15.11.2025 14:47 Снимка: ДНЕС+

Коледният пост: До Бъдни вечер е особено време

От 15 ноември започва постът преди празника Рождество Христово. Според Типика (Устава) на БПЦ Рождественският (Коледният) пост е втори по своята продължителност след Великия пост.

Той е четиридесетдневен и не е така строг като Великия и Богородичния пост, като е подобен на Апостолския (Петровия).

Постът започва от 15 ноември и завършва на 24 декември. В навечерието на поста се отбелязват Рождественски заговезни - с взаимно опрощение и заговяване (консумиране на блажна храна), с разговори и създаване на нагласа за встъпване в предстоящия пост, посветен на славното Христово Рождество.

Този период е много повече от просто въздържание от храна. Той ни приканва да се освободим от негативни мисли, завист, гняв и алчност.

През първата седмица на Рождественския пост и от 20 до 24 декември включително се консумира само растителна храна с олио.

През останалите дни на този пост (без сряда и петък) се разрешават безгръбначни животни (охлюви, миди, октоподи и др.), които също се приемат за постни храни. Традиционно на 21 ноември - Въведение Богородично, и на 6 декември - Никулден, се консумира и риба. Човек, който се готви за изповед и св.

Причастие, е необходимо предварително да уточни с изповедника си начина и степента на постене. Който е болен или има хронични заболявания, непременно трябва да се посъветва с изповедника си, като му съобщи и мнението на лекаря, съобщава на страницата си Св. Синод.

Пост се спазва само и единствено от хора без здравословни проблеми и не се прави за отслабване.

Според списание „Всичко за жената“ петте основни грешки по време на пост са: 

Яденето на едни и същи плодове и зеленчуци и прекаляването с тях води до липсата на важни вещества.

Прекаляването със сол, което води до високо кръвно и проблеми с бъбреците.

Залитането към прекалено сладко, което води до диабет и затлъстяване.

Яденето на прекалено много хляб по време на пости също води до затлъстяване и чувство на умора.

Прекаляването с високоенергийни храни като авокадо и грах, защото чувстваме глад.

Ето как да избегнете тези често допускани грешки:

Плодовете са богати на захар и бързо засищат, но и бързо се огладнява след тях. Зеленчуците са богати на фибри, но към тях най-добре е да се добавят и сурови ядки. Така ще имате по-дълго енергия и няма да огладнеете бързо.

Храните, които ядем по време на пост, са по-скоро безвкусни и това ни кара да прекаляваме със солта. Просто трябва да свикнем да ядем по-безсолни храни. Маслините, които са разрешени по време на пост, също трябва да се накисват преди да се консумират.

При глад за сладко е препоръчително да се ядат повече плодове и да се пие бадемово мляко. Ако ви се яде шоколад, това означава липса на магнезий, който може да си набавите с орехи или семки.

Прекомерната употреба на хлебни продукти води до дефицит на фибри, а те са необходими за нормалното функциониране на мозъка. Добра алтернатива е ръженият хляб без мая.

Един трик за засищането на глада малко преди хранене е пиенето на една чаша вода преди това. Така ще ядете по-малко и ще се чувствате сити след това. Не заменяйте водата с газирана напитка.

Постът е важен аспект от духовния живот на православните християни и има за цел духовното им пречистване, покаяние и подготовка за специални религиозни събития като Рождество Христово и Великден.

CHF CHF 1 2.12937
GBP GBP 1 2.21098
RON RON 10 3.8462
TRY TRY 100 3.96669
USD USD 1 1.67911