Заради уговорки на кабинета „Петков“ - газовата връзка не може да се ползва по-рано 1 октомври

България 18.08.2022 15:54 Снимка: ДНЕС+

Заради уговорки на кабинета „Петков“ - газовата връзка не може да се ползва по-рано 1 октомври

България е получила отказ да се удължи срокът на офертата за танкерите с втечнен газ от САЩ, посочи още служебният енергиен министър

Дори и да бъде готова по-рано газовата връзка с Гърция не може да влезе в експлоатация по-рано от 1 октомври. Това е така заради уговорки направени от кабинета на Кирил Петков. Това обясни пред журналисти служебният енергиен министър Росен Христов при инспекцията на газовата връзка с Гърция.

Той допълни, че няма да влиза в детайли за това какви договорки и с кого са били направени.

Христов коментира и темата с 7-те танкера, за които Петков съобщи в последния ден на управлението си, за които обаче не беше  договорен слот за разтоварване за нито един от тях.

Оказва се, че свободни няма нито в Гърция, нито в Турция.

Освен това България е получила отказ да се удължи срокът на офертата за танкерите с втечнен газ от САЩ. Така реално срокът за отговор дали ще ги купим или не се промени и остава 19 август. Решението ще бъде изпратено в срок, но Христов заяви, че първо очаква информация от зам.-министъра на енергетиката на Турция, който е поел ангажимент да провери преди изтичането на този срок - дали при тях има свободни терминали.

Служебният министър на енергетиката определи като неверни коментарите, че в тръбите на инерконктора сега имало газ с 40 бара налагане и синьото гориво може да се използва.

„В тръбите има газ, да те са под 40 бара налягане, но системата е затворена от двете страни и реално работи като цистерна. Това проба, която цели да открие места от които да изтича газ. Ако има такива те се отстраняват веднага“, обясни той.

На въпрос какво очаква от новото ръководство на „Булгаргаз“ той беше категоричен „Бързина и агресесия“.

„Това е така защото сме в тежка криза. Предишното управление много е забавило нещата. Можело е да се направят много неща, а не да се оставят за служебния кабинет. Можело е да се вземат много решения, но няма значение. Сега трябва да се действа. От новото ръководство се изискват по смели и бързи реакции, агресивност,  за да не се изпада в кризисни ситуации“, обясни служебният министър на енергетиката.

Той посочи че мерки е трябвало да се вземат много по-рано, както даде пример с намиране на слотове и осигуряване на ликвидност на „Булгаргаз“.

Христов коментира и темата със запълването на газохранилището в Чирен. По-думите му все още може да се запълни, като за целта е провел разговори с Азербайджан.

„Вариантите са два, анекс за увеличаване на количествата газ или изцяло нов договор с други количества газ“, посочи той.

Енергийният министър посочи, че се обсъждат варианти за краткосрочни договори с турски фирми. Възможности има и за сключване на седросрочни, като идеята е да има такива от много места. Така според Христов може да се говори за диверсификация.

„Идеята е да осигурим газ от много места. Ако кискаме реална диверсификация трябва да е от различни източници, които да могат да осигуряват газ“, обясни той.

Христов заяви, че „Ай Си Джи Би“ и „Авакс“ са представили чернова на график за завършване на всички дейности по въвеждането в експлоатация на интерконектора.

„До края на деня обещаха да го внесат официално в Министерството на енергетиката и в МРРБ. Този график ще бъде от тук нататък отправната точка, за да следим изпълнението и да подпомагаме с всички наши експерти и ресурси, така че проектът да бъде завършен и да бъде пуснат в експлоатация до 1 октомври“, каза енергийният министър.

В момента системата за управление на газопровода е в тестови режим и се управлява компютърно. Договорено е на 14 септември експертна компания, наета от Министерството на енергетиката, да дойде и да направи пълен контрол на системата.

„Вторият важен елемент са системите, свързани с пренасянето на данни, което става с оптичен кабел. В проекта е предвиден и втори оптичен кабел, което да осигури готовност на системата да заработи, добави Христов.

Третият елемент е свързан с безопасността от противопожарна гледна точка.

„Четвъртият критичен елемент е преглеждането и пренасянето за одобрение на цялата документация, т.е. за официалното получаване на Акт 15 и Акт 16 и всички необходими лицензи, което може да стане в средата на септември“, каза още министърът.

Христов изрази увереност, че проекта е готов и газ ще потече по него на 1 октомври. Той се надява да няма забавяне по нито един от горепосочените четири елемента, защото всяко едно такова ще доведе до забавяне и 1 октомври може да се окаже 1 ноември, което по думите му ще ощети държавата ни.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648