Заради действия в личен интерес, КПКОНПИ глоби Кацаров

България 22.07.2022 13:26 Снимка: ДНЕС+

Заради действия в личен интерес, КПКОНПИ глоби Кацаров

Комисията „Антикорупция“ глоби бившия министър на здравеопазването Стойчо Кацаров с 5000 лева, защото действал в интерес на сдружението, което оглавявал преди да стане министър.

Производството срещу него е образувано по сигнал. Установено било, че на 18 май 2021 г. той подписал проект за изменения в Наредба № 1 от 2014 г. за утвърждаване на медицински стандарт „Клинична лаборатория“.

По този начин той е участвал в подготовка на акт в частен интерес – на Сдружение „Център за защита правата в здравеопазването“ (СЦЗПЗ). Към момента на встъпването си в длъжност като служебен министър Кацаров е председател на сдружението.

„Безспорен е интересът на СЦЗПЗ в сферата, в която проектът на наредба за изменение и допълнение регулира обществените отношения, тъй като към момента на публикуването му за обществено обсъждане, сдружението има действащи договори с лечебни заведения, по които получавало възнаграждение". Това са констатирали от Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

От сключените договори се виждало, че СЦЗПЗ приема да координира участието на клиничните лаборатории в болничните структури в Националната система за външна оценка на качеството.

Между сдружението и Стойчо Кацаров са налице трайни икономически зависимости, които внасят основателни съмнения в обективността и безпристрастността на служебния министър, в качеството му на лице, заемащо висша публична длъжност, обясняват от КПКОНПИ.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648