Запорират на границата пари на длъжници, ако носят в брой над 30 хил.лв.

България 08.09.2023 15:03 Снимка: ДНЕС+

Запорират на границата пари на длъжници, ако носят в брой над 30 хил.лв.

Митничарите да задържат парите на хора, които преминават границата и ще пътуват към страни извън ЕС и носят със себе си суми в брой над 30 хил. лв., ако имат задължения към хазната за над 5000 лв.

Това предвиждат промени във Валутния закон, приети на първо четене от депутатите днес.

159 бяха “за”, от ИТН бяха “въздържали се”, а от “Възраждане” против.

Поправките в този закон са част от пакета законодателни промени, които трябва да бъдат приети, за да получим втория транш по Плана за възстановяване до края на годината.

От БСП и “Възраждане” видяха пробойни в така направените промени.

От левицата смятат, че срокът от 30 дни трябва да се преосмисли.

Според “Възраждане” липсват конкретни критерии, въз основа на които ще се задържат средства. Не е ясно и в коя евродиректива се изискват въпросните промени. От партията на Костадинов също ще внесат предложения между двете четения.

В момента, ако някой пробва да изнесе за страна извън ЕС над 30 хил. лв. и има задължения над 5000 лв. към бюджета, митничарите единствено могат да не му позволяват да изнесе парите.

Новото предложение, което се очаква да бъде гласувано в пленарна зала предвижда парите да бъдат задържани до 30 дни и да бъде уведомена НАП. Така приходната агенция има възможност да поиска запор над тях, за да може с част от средствата, или с всичките, да се покрият дълговете на собственика им към държавата.

Режимът за пътувания със суми в брой към трети страни е по-строг, защото с тях нямаме споразумения за обмен на данни за длъжници, за разлика от държавите-членки на ЕС.

Остава задължението който пренася през границата, независимо от това за къде пътува над 10 хил. евро или равностойността им в друга валута да ги декларира на митницата. Ако го стори пренасяните пари вече ще бъдат конфискувани само, ако не може да бъде доказан техния законен произход. Ако притежателят им може да докаже кой е техния източник, ще му бъде наложена само парична глоба.

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482