Заплашват македонските историци, ако променят позицията си за България

България 20.09.2022 12:21 Снимка: ДНЕС+

Заплашват македонските историци, ако променят позицията си за България

Македонските експерти от Съвместната комисия по историческите въпроси признали, че са подложени на натиск и заплахи, ако променят позицията си за България. Това заяви пред БНТ проф. Ангел Димитров - съпредседател на Комисията.

"Това не означава, че те са готови да го правят, но говорим за обществената атмосфера и това подсказва ясно какво се случва в Република Северна Македония", коментира проф. Димитров.

В дневния ред на последното заседанието на историческата комисия бяха учебниците по история, които засягат периода на Средновековието в България и Република Северна Македония, и евентуалното общо честване на Гоце Делчев.

"Отново нищо не се случи. Това е интересен и важен сигнал за цялостните нагласи, но преди всичко за атмосферата, в която работи нашата комисия на поредната 20-а среща. Спокойно мога да кажа, че там няма готовност за някаква промяна", каза още проф. Димитров.

Заседанието е проведено във време, когато опозиционната ВМРО - ДПМНЕ отново е поскала референдум, на който да се обсъди или направо отхвърли договорът с България за приятелство и добросъседство, отбеляза проф. Димитров.

По думите му 44% от македонците смятат, че най-големият враг на Северна Македония е България, а най-големият приятел - Сърбия (37,4%).

"Македонците знаят историята само след 1944 година, те нямат реални познания за случилите се събития по-рано. Те знаят за събитията само след 1944 година, което е една голяма пропаганда, за съжаление - антибългарска", обясни още историкът.

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482