Забрана за изхвърляне на дрехи в контейнерите за общ отпадък

България 23.07.2022 10:55 Снимка: ДНЕС+

Забрана за изхвърляне на дрехи в контейнерите за общ отпадък

До няколко години изхвърлянето на дрехи и обувки в общите контейнери ще бъде забранено. Според публикуваната за обсъждане Наредба за отпадъците от обувки и текстил, България трябва да изпълни европейските изисквания и да насърчи повторната им употреба. Дрехи, обувки и текстилни отпадъци ще могат да бъдат връщани в търговските обекти или да бъдат изхвърляни в контейнери, които са предназначени специално за тази цел, предава Нова тв.

В Хасково такива контейнери има само от месец и половина и част от хората все още не знаят за какво служат. Много обаче вече ги ползват и затова от общината се надяват, че изискването да се рециклират по 4 килограма дрехи и обувки на човек до 3 години ще бъде спазено. „Аз мисля, че хората ще обърнат внимание, ще бъдат дисциплинирани и ще се спази тази квота. Изхождам от факта, че информацията, която ни е подадена от фирмата, която поставя тези контейнери, е, че за 1 месец са събрани 6 тона в тези контейнери, които вече са 10 на брой”, обнадежден е зам.-кметът на Хасково Мария Вълчева.

Все пак много хора продължават да изхвърлят дрехи и обувки в общите контейнери. За Ана Кунчева разделното събиране и спазването на правилата са много важни, но смята, че българинът трудно може да бъде превъзпитан. „С глоби може, може да е малка глобичката единият път, вторият път… Докато не бръкнеш в джоба му, нищо не се оправя, пък сега стана - всеки вдигнал главата, голяма работа”, казва хасковлийката.

Оказва се обаче, че на много места, особена зад част от жилищните блокове, са се образували истински сметища, където има всякакъв вид отпадъци, включително дрехи, обувки и храни. В Хасково такива сметища има на десетки места, въпреки че част от тях редовно се чистят. „В момента изглежда сравнително добре, тъй като скоро е почиствано и тук мога да кажа, че общината полага огромни усилия през годината да го чисти може би 4 пъти. През годината губим поне 1 месец да почистваме такива сметища, нерегламентирани”, каза Щерьо Янев, който е директор на общинско предприятие "Екопрогрес" – Хасково.

А пред камерата жителите на тези райони призовават за санкции. „Много те моля - на общината, на кмета, искам на всички по 100 лева глоба да турят да не хвърлят. Без глоба няма да стане тая работа”, категорична е Севджан Мехмедали.

CHF CHF 1 2.07229
GBP GBP 1 2.28245
RON RON 10 3.93662
TRY TRY 100 6.26186
USD USD 1 1.81482