За външният министър прибързаното приемане на Украйна в НАТО е рисковано

България 05.10.2022 19:16 Снимка: ДНЕС+

За външният министър прибързаното приемане на Украйна в НАТО е рисковано

Служебният министър на външните работи Николай Милков определи като рискована инициатива и „малко предварителна“ декларацията, с която лидерите на 9 държави от Централна и Източна Европа подкрепят ускореното присъединяване на Украйна в НАТО.

Той изтъкна, че генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг ползва изключително умерена комуникация по темата, а позициите на България се придържат към тази реторика.

„Не виждам реална полза - можехме да подкрепим тази декларация, от която нищо не следва. И да не подкрепим, пак нищо няма да последва. Виждаме и че редица други държави като САЩ, Франция, Германия, Италия, Великобритания се придържат към комуникацията на Столтенберг.", заяви Милков.

Той напомни, че подобни решения изискват формат Среща на върха на 30-те държави-членки на НАТО. Такава среща предстои, така че там тези въпроси ще бъдат поставени.

Освен това, молбата на Украйна за ускорено присъединяване към НАТО все още не е разпространена сред страните-членки, допълни той.

 „НАТО ясно заявява, че няма да става част от военните действия в Украйна - това е рамкова теза, в която се решават всички въпроси. Така че акцията на тези държави е малко рисковано да не доведе до пукнатини, а силата ни е в нашето единство.“, коментира Милков.

Той допълни, че реакцията на България може би дава аргументи на някои хора да кажат, че не сме последователни в подкрепата си към Украйна и в отговор на това прочете благодарствено писмо от представител на украинските власти за твърдата и последователна подкрепа.

Николай Милков напомни и че България остро осъжда незаконното присъединяване от страна на Русия на окупирани територии чрез подписаните „договори“ и разглежда това като нарушение на международното право.

CHF CHF 1 1.89243
GBP GBP 1 2.34167
RON RON 10 3.95517
TRY TRY 10 1.22252
USD USD 1 1.79648